Skip to main content
közigazgatási informatika

Egységes jogosultságkezelő rendszer az okmányirodákban és kormányablakokban

Szerző: 2015. május 26.No Comments

„390 új bankkártya-leolvasó terminált helyeztek ki, az ügyfélszolgálat házhoz is mehet, illetve bővül a webes ügysegéd is.

Bankkártya-leolvasó terminálokat és hordozható adatfelvevő eszközöket is beszereztek annak a most lezárult fejlesztésnek a keretében, amelynek során mintegy 800 millió forintos uniós támogatás segítségével modernizálták a közigazgatás informatikai rendszereit – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel közös projekt keretében a KEKKH szakrendszereiben egységes jogosultságkezelő rendszer jött létre. Emellett 345 kormányablakban, okmányirodai ügyfélszolgálaton és más kormányhivatali helyszínen korszerűsítették az aktív hálózati eszközöket. A helyi karbantartói feladatokat támogató rendszerfejlesztések egy munkaállomásra vetítve tíz százalékkal csökkentik az üzemeltetési költségeket – írták.

Okmányirodákba, kormányablakokba 390 új bankkártya-leolvasó terminált helyeztek ki, továbbá hordozható, biometrikus adatfelvevő eszközöknek köszönhetően lehetővé vált, hogy az ügyfélszolgálat „házhoz menjen” a például egészségi állapotuk miatt akadályozott ügyfelekhez.

A fejlesztés következtében bővül a webes ügysegéd (http://www.kekkh.gov.hu/hu/webes_ugyseged) is: a jövőben elektronikus úton is teljes körűen intézhetők lesznek az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyek. Emellett az állampolgárok az ügysegéden keresztül tájékoztatást kérhetnek a KEKKH által nyilvántartott adataikról, valamint arról, hogy milyen adatszolgáltatások alanyai voltak.”

Forrás:
Egységes jogosultságkezelő rendszer az okmányirodákban és kormányablakokban; ma.hu/MTI; 2015. május 21.