Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikatársadalom

Továbbfejlesztik a Segítő Kezek infokommunikációs modellprogramot

Szerző: 2015. június 2.június 7th, 2015No Comments

„Kara Ákos szerint a korszerű eszközök – okostelefon, internet, skype, vészjelző karperec – mindennapos használata növeli a szépkorúak otthoni biztonságát, ösztönzi a generációk közötti minél élénkebb kommunikációt és támogatja a családokat idősödő tagjaik ellátásában.

A projektben Budapest V. kerülete, Kisvárda és Szombathely települések vesznek részt. A Segítő Kezek infokommunikációs modellprogram megállapodását a minisztérium képviseletében Kara Ákos írta alá a települések polgármestereivel: Leleszi Tiborral (Kisvárda), Puskás Tivadarral (Szombathely) és Szentgyörgyvölgyi Péterrel (Budapest V. kerület).

A modellprogram részleteit ismertetve Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla, az NFM idősek alapszolgáltatásainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta: a 2013-ban útnak indított Segítő Kezek idősgondozó program során elkészült országos hatástanulmányból kiderült, hogy az idős emberek mindennapjaiban az egészségükre való odafigyelés, a biztonságuk garantálása és a magányosabb napok enyhítése a három legmeghatározóbb szempont.

A most induló infokommunikációs modellprogram ezeknek az igényeknek egyszerre igyekszik megfelelni. A programban részt vevők kiválasztási folyamata után településenként 15-15 fő, 75 év feletti idős ember kap térítésmentesen okostelefont, internet-szolgáltatást (Skype alkalmazással) és egy vészjelző karperecet. A karperec nemcsak akkor képes riasztást küldeni, ha a bajban lévő személy megnyomja rajta a pánikgombot, hanem akkor is, ha az egészségi állapotot jelző értékek (pl. vérnyomás) bármilyen irányban átlépik a kritikus határt. A riasztások egy diszpécserközpontba futnak majd be, ahol a munkatársak azonnal segítségül hívhatják a mentőket vagy a rendőrséget.

A programban részt vevő települések egyenként 40 önkéntes diák és 15 közfoglalkoztatott szociális szakember és informatikus felvételét vállalják. A diákok tanulópárokban tanítják majd meg az időseket az internet, a Skype és az okostelefon használatára. Az idősgondozásban széleskörű tapasztalatokkal rendelkező szociális munkatársak a diszpécserközpontban fogadják az esetleges vészhívásokat, naponta legalább kétszer kapcsolatba lépnek az idősekkel.

Az infokommunikációs modellprogram tesztüzeme mindhárom helyszínen 2015 szeptemberében, az éles üzem októberben indul. A digitális eszközbeszerzés keretösszege első ütemben 10 millió forint. Az országos kiterjesztésről a kísérleti fázisban résztvevő három településen összegyűjtött gyakorlati tapasztalatok ismeretében dönthetnek majd.”

Forrás:
Még több figyelem az időseknek – Megállapodtak a Segítő Kezek infokommunikációs modellprogramjáról; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2015. június 1.