Skip to main content
gazdaságinformatika

Bankkártyával a buszon – helyközi FUTÁR készül

Szerző: 2015. június 6.június 7th, 2015No Comments

„…Bankkártyával a buszon
Nemzetközi összehasonlításban is élvonalbeli IoT-fejlesztésként értékelte a konferencián a Futár rendszert Vitézy Dávid, az NFM miniszteri biztosa, aki elmondta, 2015. július 31-ig elkészül a helyközi vasúti és buszos közlekedés versenyképesebbé tételének koncepciója, középpontjában egy hasonló IoT megoldással.

Hosszabb távon egy olyan rendszer felállítása a cél, amelyben bármely két, magyarországi helyszín között egységesen megtervezhető az utazás a helyközi és a helyi tömegközlekedés járatain, és a szükséges jegyek is megválthatók. A BKK 2017-re olyan elektronikus jegyrendszert vezetne be a fővárosban, amelyben érintésmentes fizetésre alkalmas bankkártyával is lehetne jegyet váltani a járműveken. Vitézy szerint az ilyen, szerveralapú rendszereké a jövő, amelyek a valós idejű információk és a mobil fizetés konvergenciáját valósítják meg okostelefonokon és viselhető eszközökön.

A miniszteri biztos elmondta, hogy 2010-2014 között megvalósított fejlesztéseknek – közöttük a Futár rendszernek, a jegyautomatáknak és a szigorúbb ellenőrzésnek – köszönhetően 10 százalékos bérletárcsökkentés mellett is 20 százalékkal, 49-ről 65 milliárd forintra nőtt a BKK bevétele. A helyközi közlekedés hasonló méretű, ezért ugyanezt ott is realisztikusan megvalósíthatónak tartja.”

Forrás:
Helyközi Futár készül; Kis Endre; Computerworld; 2015. június 5.