Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Interneten jelenthetik be a bécsiek, melyik lakóépületet kellene felújítania a városnak

Szerző: 2015. június 10.No Comments

„Online platformot hozott létre az osztrák főváros, hogy lakói ezen keresztül jelezhessék, ha valamelyik önkormányzati lakóépület tatarozásra szorul. Az aktuális felújítási- és lakásépítési projektekről is itt tájékozódhatnak a bécsiek.

Többé nem kell tétlenül nézniük a bécsieknek, ha egy önkormányzati lakóépületről pereg a vakolat, besüvít az ablakon a szél vagy mozog a lépcső korlátja – mostantól ugyanis online platformon jelenthetik be az ilyen hibákat. Ehhez csupán regisztrálniuk kell a www.wohnen.wien.at oldalon, majd megadniuk a kifogásolt épület címét. A probléma leírásán túl akár képet is feltölthetnek a panaszuk nyomatékosításához.

A honlapon keresztül érkező bejelentésekre két-három napon belül válaszolnak, és arról is tájékoztatják az érintetteket, mikor várható a lakóépület felújítása. Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok szanálásának tervezése során pedig figyelembe veszik a lakosságtól érkező kifogásokat is. Az online platform révén az érdeklődő bécsiek azt is megtudhatják, hogy hol, milyen épületfelújítások zajlanak illetve zajlottak a városban.

A „Wir machen Wien schöner!” nevű projekt célja, hogy a városlakókat is bevonja az önkormányzati lakóépületek felújításába és ezáltal a városrészek megújításba. Az osztrák főváros 1984 óta 6.655 lakóépület – 303.599 lakás – szanálását támogatta összesen 4,5 milliárd euróval. A felújítási munkálatok teljes költsége eléri a 6,31 milliárd eurót. „Bécsben jelenleg 247 lakóépület felújítása zajlik 650 millió euró értékben, amihez a város 380 millió euróval járul hozzá” – ismerteti az aktuális adatokat Michael Ludwig városi tanácsnok. A megfizethető lakhatást, szociális fenntarthatóságot és átfogó felújítási stratégiát szem előtt tartó „finom városmegújításnak” köszönhető, hogy „Bécsben az 1970-es évek óta 42 százalékról 3 százalék alá csökkent a komfort nélküli lakások aránya” – teszi hozzá.”

Forrás:
Interneten jelenthetik be a bécsiek, melyik lakóépületet kellene felújítania a városnak; Építészfórum; 2015. június 8.