Skip to main content
gazdaságjogközigazgatás: magyar

Minőségbiztosítás jöhet a könyvvitelben

Szerző: 2015. június 12.No Comments

„Magyarországon jelenleg nem működik minőségbiztosítási rendszer a könyvvitel területén, a nemzetgazdasági tárca ezért olyan hatóság felállításán gondolkodik, amely képes lenne ellátni a pénzügyi ágazati szakmák feletti kontrollt – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából megrendezett konferencián.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az új szervezet a képzési követelmények kialakításától kezdve a tevékenység engedélyezésén keresztül a folyamatos minőségellenőrzésig ellátná a számviteli és az adózási terület felügyeletét.

A tárcavezető a számviteli szakma fontosságát hangsúlyozva elmondta: a hazánkban működő 530 ezer mikro- és 25 ezer kisvállalkozást a könyvelők kapcsolják össze a költségvetés rendszerével, tőlük kapnak a cégek eligazítást az adózással, költségelszámolással kapcsolatban, ezért kiemelt felelősséggel bír a munkájuk.

Varga Mihály kitért a számviteli törvény módosítására is, amely jelentős változást eredményez az éves pénzügyi beszámolóra, illetve az összevont konszolidált éves pénzügyi beszámolóra vonatkozó előírásokban. Az új szabályozás összességében az adminisztrációs terhek további csökkenését eredményezi a hazai kisvállalkozások számára: így például a vállalkozások 97-98 százaléka a jövőben egyszerűsített éves beszámolót készíthet, és kevesebb anyavállalat lesz köteles összevont konszolidált éves beszámolót összeállítani.”

Forrás:
Minőségbiztosítás jöhet a könyvvitelben; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. június 11.