Skip to main content
közigazgatási informatikaművelődés

Online is elindult a Pest megyei Mustra

Szerző: 2015. június 20.No Comments

„A kormányhivatal 2010 óta készíti a Pest megyei Mustra kiadványokat, amelyek a megye felújított műemlékeit mutatják be a nagyközönségnek. Az eddig megjelent kiadványok a műemlékvédelmi hatóság munkájáról számoltak be, míg a most elindult pestmegyeimustra.hu honlap célja, hogy népszerűsítse a megye épített örökségét az itt lakók és az idelátogatók körében.

A pestmegyeimustra.hu, a nyomtatott mustra kiadványokhoz hasonlóan, a megye területének műemlékeiről, az épített örökségek jelentősebb felújításairól ad tájékoztatást a turai kastélytól kezdve a szentendrei kálvárián át a lórévi szerbek templomáig. A honlap célja nemcsak az, hogy bemutassa a megye kulturális értékeit, hanem, hogy ezen keresztül kedvet csináljon közelebbi megismerésükhöz, meglátogatásukhoz.

Az oldalon jelenleg 21 műemlékről olvashatunk, köztük a Pest Megyei Kormányhivatalnak és a megyei műemlékvédelemnek is helyt adó egykori Pesti Vármegyeházáról. A 21 műemlék csak a kezdet, a cél az, hogy a jövőben minél több műemlék csatlakozzon a honlaphoz. Bárki elküldheti Pest megyei települése műemlékét, fotók és egy rövid leírás kíséretében, ezzel bővítve a kezdeményezést és interaktívvá téve az oldalt.

A honlappal párhuzamosan a kormányhivatal közösségi oldalt is indított a Facebookon (www.facebook.hu/pestmegyeimustra), ahol egy felhívást tett közzé „Szelfizz műemlékkel!” címmel. Ennek lényege, hogy a műemlékeket meglátogató turisták, családok lefotózhatják magukat a helyszínen, és ezeket a fotókat a rajta levő műemlék és a szereplő személyek nevével együtt feltölthetik a pestmegyeimustra.hu facebook oldalára. A verseny szervezői a fotókat feltöltők között havonta nyereményeket sorsolnak ki.

Az egyes műemlékeket bemutató oldalakat mobiltelefonra is optimalizálták. A műemlékek falán vagy közvetlen környezetében elhelyezett táblákról QR-kód leolvasó segítségével a látogatók egy pillantás alatt információkhoz és kis történeti áttekintéshez juthatnak.

Látványos, érdekes épületekben pedig nincs hiány, a listára került Vörösmarty kunyhójától kezdve a Váci főtéren át a lórévi szerbek temploma vagy a turai kastély is. Érdemes tehát bakancsot húzni, és bebarangolni Pest megye nevezetességeit!”

Forrás:
Online is elindult a Pest megyei Mustra; OrientPress; 2015. június 19.