Skip to main content
gazdaságinformatika

Hárommilliárdos informatikai háttérrel támogatott közlekedésfejlesztéssel folytatódik a MÁV megújulása

Szerző: 2015. június 27.No Comments

„1,9 milliárd forint értékű támogatási szerződést kötött (a KÖZOP keretén belül) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. alkotta konzorciummal. Az „Infrastruktúra és gördülő állomány karbantartó szoftver, valamint IT alkalmazás konszolidáció” (INKA) elnevezésű közlekedésfejlesztési projekt a karbantartás-irányítás és kapacitáskorlátozás-tervezés hatékonyságát növeli, ezáltal hozzájárul a menetrendszerűség javításához. A bő egyéves informatikai fejlesztés végrehajtására a vasúttársaság a Hewlett-Packard Informatikai Kft.-vel szerződött.

A minisztérium a teljes, hárommilliárdos KÖZOP-IKOP szakaszolt projekt finanszírozásának támogatására kötelezettséget vállalt. A finanszírozási keretből mintegy 1,9 milliárd forint a most megkötött KÖZOP támogatási szerződés értéke. A Hewlett-Packard Informatikai Kft. feltételes, nyílt, európai uniós értékhatárt elérő, egyfordulós közbeszerzési eljárásban nyerte el az INKA alaprendszer megvalósítását, amire 13 hónap áll rendelkezésre.

„A MÁV-csoport számára büszkeség és garancia, hogy a világ egyik legnagyobb IT vállalatával működhet együtt” – jelentette ki a projektindító rendezvényen Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese, aki szerint a projekt összhatását tekintve a vasúttársaság teljes tevékenységét, valamennyi szakterületét érinteni fogja. Megvalósulásával ugyanis a szervezet alapút a folyamat alapú működés váltja fel. Áttekinthetőbbé válnak az üzemeltetési, karbantartási és felújítási folyamatok, hosszabb távra előretervezhetők lesznek az anyag- és gépigények, valamint a vágányzári idők is. „Az INKA projektnek a Hewlett-Packard szerződéssel lefedett része ráadásul csak egy átfogó program első, igen fontos eleme, amit további fejlesztések követnek majd” – mondta Pál László.

A fejlesztés részleteit Vidra András, a MÁV Zrt. infokommunikációs igazgatója ismertette: „Az INKA projekt egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a hálózat kapacitásai az eddiginél magasabb szinten álljanak rendelkezésre, annak értékesítési lehetőségei minél kevésbé sérüljenek. Mindez a költséghatékony működést szolgálja.”

Gonda Gábor, a Hewlett-Packard Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „A Hewlett-Packard megtisztelve érzi magát, hogy a MÁV által indított közbeszerzési eljárás nyerteseként vehet részt a MÁV modernizációs programjának megvalósításában. A HP elkötelezett az INKA sikeres teljesítése mellett.” Hangsúlyozta: cégük nemzetközi vasúti és hazai projektekben szerzett szakértelme a hatékonyabb tömegközlekedés, a korszerűbb gazdasági és műszaki folyamatok, valamint a kedvezőbb közlekedési rendszer létrejöttét szolgálja…”

Forrás:
Hárommilliárdos informatikai háttérrel támogatott közlekedésfejlesztéssel folytatódik a MÁV megújulása; Magyar Közlekedés; 2015. június 25.