Skip to main content
közigazgatás: magyarszakirodalom

Elkészült a Jó állam jelentés 2015 a kormányzati képességekről, azok dinamikájáról

Szerző: 2015. július 3.One Comment

„A sajtónyilvánosság előtt is bemutatta a Jó Állam Jelentést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az intézmény Jó Állam kutatóműhelye által koordinált, mintegy másfél éves tudományos munka eredménye egy olyan dokumentum, amely segítséget adhat a kormányzás hatékonyságának növelésére.

Az NKE alapítása óta kiemelten fontos feladatnak tartja, hogy kutatásai révén hozzájáruljon a modern állam és a hatékony nemzeti közigazgatás feltételrendszerének és működésének kialakításához. Az egyetem kidolgozta a Jó Állam Jelentést, amely megbízható visszacsatolást nyújt az államreform és a közszolgálat-fejlesztés eredményeiről, hatásairól.

Kis Norbert, az intézmény továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettese elmondta: hat hatásterületen, mintegy 150 mutatóval mérték a kormányzás minőségét. Ez alapján elmondható, hogy például a kormányzatba vetett bizalom és biztonság valamint a közösségi jólét területén pozitív változások észlelhetőek, míg a gazdasági versenyképesség vagy a fenntarthatóság fejlesztendő területként jelenik meg a jelentésben. A kutatás során egyébként csak megbízható, hiteles adatokkal dolgoztak a kutatók, a jelentésben egyelőre még nem jelentek meg az úgynevezett véleménymérések eredményei. A tervek szerint a következő években megjelenő dokumentumok már ilyen vonatkozásban is árnyalhatják a jelenlegi képet – véli Kaiser Tamás. Az NKE Államtudományi Intézet tudományos igazgatója szerint 2008-tól kezdődően figyelhető meg egy paradigmaváltás a világban, amely a korábbi időszakhoz képest erősíti az állam szerepét, egyfajta kormányzás-központú kormányzás modelljét valósítja meg. A most bemutatott empirikus hatásterületi kutatásokon alapuló anyag is arra törekszik, hogy a kormányzati képességek hatékonyságát mérje- tette hozzá Kaiser Tamás.

Kis Norbert a sajtóbeszélgetésen kiemelte: a Jó Állam Jelentést az Államreform Bizottság is megtárgyalta és szakmailag hasznosnak tartotta azt. A rektorhelyettes szerint ebből is látszik, hogy egy olyan tudományos anyagról van szó, amely tényszerű adatok alapján segít a további fejlesztések, feladatok kijelölésében. Kis Norbert újságírói kérdésre válaszolva elmondta: igyekeztek minél átfogóbb, objektívebb képet adni a kormányzás teljesítményéről, de a jelentés egy autonóm, sajátos mérési módszer eredménye, amely az egyetem egyedi fejlesztésének tekinthető.

A Jó Állam Jelentést évente tervezi kiadni az NKE.”

Forrás:
Elkészült a Jó állam jelentés 2015 a kormányzati képességekről, azok dinamikájáról; Szöőr Ádám; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2015. július 3.
Jó Állam Jelentés 2015; (pdf)