Skip to main content
közigazgatás: magyar

Fontos feladat volt, hogy tartalmilag és formailag is megújítsák az államot

Szerző: 2015. július 7.július 11th, 2015No Comments

„Átadták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal karcagi járási hivatalának 250 millió forintos beruházás keretében korszerűsített új épületét.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ünnepségen elmondta: a megújult épületben folytathatja munkáját a kormányhivatal négy osztályának – élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi, építésügyi, földhivatal, népegészségügyi – 35 alkalmazottja. Hozzátette: a legutóbb 1994-ben felújított épület évek óta üresen állt.

A miniszter szólt arról, hogy Karcag mára járási székhellyé vált, és ezt a beruházást a kormány azért hagyta jóvá és támogatta, hogy a 21. századnak megfelelő színvonalon intézhessék az állampolgárok ügyeit a kormányhivatal dolgozói.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta: 2010-ben, amikor az Orbán-kormány újrakezdte tevékenységét, az egyik fontos feladat az volt, hogy tartalmilag és formailag is megújítsák az államot, ezt lépésről lépésre meg is valósították az elmúlt időszakban. Kitért arra, hogy felére csökkent a minisztériumok száma, létrehozták a területi igazgatás közbenső centrumait, a kormányhivatalokat, és kialakították a járási hivatalokat.

Az államtitkár a tervek között említette a mintegy 3400, ágazati módon fejlődött szakrendszer átjárhatóvá tételét európai uniós forrásból, az ügysegédi rendszer informatikai megújítását, szeptemberben Karcag belvárosában kormányablak létesül, továbbá kialakítják az ügyfélhívó rendszer és az internetes időpontfoglalás informatikai feltételeit is.

Kidolgozás alatt áll negyven olyan ügytípus, amelyet majd otthonról lehet intézni, a vállalkozásokat is segítenék ily módon – jegyezte meg. Hozzátette: feladat továbbá a felesleges bürokratikus szabályok lenyesése.

Kállai Mária megyei kormánymegbízott azt mondta, a cél az ügyfélközpontú, hatékony, egyszerű, gyors és eredményes közigazgatás. A járási hivatalok 2013-as kialakítása óta elmondható, hogy „házhoz megy a közigazgatás” – fogalmazott, hozzátéve: kiemelt partnerekre találtak az önkormányzatokban a járások kialakításakor és azóta is.

Szólt arról is, a különböző épületek különböző állapotban voltak, Karcagon is hamar nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van változásra. A kormány ezt felismerve kiemelt beruházássá nyilvánította a karcagi járási hivatal korszerűsítését, amelynek során klimatizálás és akadálymentesítés is történt – közölte.

Kállai Mária hozzátette: Kunhegyesen a jövő héten adnak át kormányablakot, Szolnokon a napokban fejeződött be a műszaki, ellenőrzési és fogyasztóvédelmi főosztály épületének energiahatékonysági korszerűsítése, az élelmiszer-biztonsági és földművelésügyi főosztály épületében pedig megkezdődtek a munkálatok.”

Forrás:
Átadták a karcagi járási hivatal új épületét; Miniszterelnökség; 2015. július 6.