Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatikapolitikaszakirodalomtársadalom

Kormányzati körkép 2015: a kormányzati teljesítmény egyetlen szempillantás alatt

Szerző: 2015. július 11.No Comments

„Az OECD 2008 óta megjelenő sorozatának idei kötete összegyűjti a döntően fontos mérőszámokat, hogy nemzetközi összehasonlításban tanulmányozhassuk az egyes országok közszektori teljesítményét.

Az OECD‑térségben a fellendülés már folyamatban van, a gazdasági növekedés kezd lassan erőre kapni. Folyik a költségvetési konszolidáció, noha a munkanélküliség még mindig magas, melyet alacsony termelékenységnövekedés kísér. Szélesednek az egyenlőtlenségek is: a jövedelemeloszlás terén éppúgy, mint az emberek jólétét meghatározó egyéb tényezők terén. A kormányzatoknak kezelniük kell ezeket a problémákat annak érdekében, hogy az elkövetkező éveket erősebb, inkluzívabb növekedés jellemezze; a közpolitikai döntéshozatal többdimenziós megközelítést igényel.

A kormányzatoknak számos politikai eszköz áll rendelkezésükre a fenntarthatóbb és inkluzívabb társadalmak létrehozásához szükséges alapok megteremtéséhez. Azonban még a jól megtervezett
politikák sem hozzák meg a kívánt eredményeket, ha nincsenek meg a megfelelő mechanizmusok annak kivédésére, hogy a közpolitikai döntéshozatalt külön érdekcsoportok „ragadják magukhoz”, illetve, ha hiányoznak a hatékony végrehajtást biztosító és az alapos monitorozást és értékelést elősegítő mechanizmusok. A Kormányzati körkép 2015 c. kiadványban bemutatott mutatószámok arról adnak tájékoztatást, hogy mennyire inkluzívak a kormányzatok a foglalkoztatás, a politikai döntéshozatali folyamatok és a politikai eredmények terén.”

Forrás:
Government at a Glance 2015; OECD; 2015. július 6.
Government at a Glance; OECD (adatok, országok szerinti rövid összefoglalók, háttér)
Kormányzati körkép 2015 : Összefoglalás magyarul; OECD
Country factsheets: Hungary (pdf)