Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az OECD is értékeli a kormányzati képességekről szóló Jó állam jelentést

Szerző: 2015. július 12.No Comments

„A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is értékeli a magyar kormány teljesítményről készült innovatív jellegű, Jó állam című jelentést – mondta hétfőn az MTI-nek Kis Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettese Párizsban.

Kis Norbert az OECD által tavaly alapított Schools of Government Network (kormányzati képző intézmények nemzetközi hálózatának) éves találkozóján vett részt, ahol mintegy száz ország közszolgálati egyeteme képviseltette magát. „Nagyon fontos, hogy Magyarországon van olyan intézmény, amelyet bevonnak ebbe a száz országot lefedő nemzetközi hálózatba és együttműködésbe” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Az OECD ezen a rendezvényen mutatta be a tagállamokról kétévente elkészülő kormányzati körképét, amely a rektorhelyettes tájékoztatása szerint a magyar kutatómunkától ugyan eltérő módszerrel készül, de hasonló értékelő rendszert állít fel a kormányzati teljesítményről és a kormányzás minőségéről. A két tanulmány közötti alapvető különbség, hogy az OECD kiadványa a tagországok közötti összehasonlításon alapul, a Jó állam jelentés viszont évről évre értékeli a hazai kormányzati teljesítményt, s emeli ki a javuló, illetve gyengülő tendenciákat.

Kis Norbert elmondta: az OECD értékeli, hogy Magyarország egyedi modellként pontos statisztikai adatokra épített mérőrendszerrel nemzeti szinten követi nyomon a kormányzati teljesítmény változását, és átfogó jelleggel méri a kormányzati munkát a biztonsági területtől, a versenyképességen és a fenntarthatóságon át a demokráciáig és a hatékonyságig, s összképet nyújt a kormányzati képességről az egyes területeken.

Az OECD-kiadvány Magyarországra vonatkozó részéből Kis Norbert kiemelte a kormányzat iránti bizalom növekedésének megállapítását. A tanulmány szerint jóllehet Magyarországon az OECD tagállamaiban az átlagos 42 százalék alatt van még a kormányzat iránti bizalom, de a 2007-es 25 százalékról 2014-re 33 százalékra emelkedett az arány.

„Magyarország azon kevés államok közé tartozik, amelyekben erősödik a kormányzat iránti bizalom az emberek között” – hangsúlyozta Kis Norbert. Kiemelte, hogy az intézmények átláthatóságát az OECD most mérte először, s ez alapján Magyarországon a kormányzati és az igazságügyi intézményekben is jobbak a tendenciák, mint más tagállamokban. Ezenkívül a tanulmány megállapításai közül a pénzügyi stabilitás javulásában mutatott magyar kormányzati teljesítményre hívta fel a figyelmet a rektorhelyettes.”

Forrás:
Az OECD is értékeli a kormányzati képességekről szóló Jó állam jelentést; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2015. július 7.