Skip to main content
közigazgatás: magyar

Lázár János a magyar bürokrácia csökkentéséről

Szerző: 2015. július 18.No Comments

„…– Az ön egyik kiemelt témája a magyar bürokrácia csökkentése. A lelke mélyén ugye érzi, hogy ebbe bele fog törni a bicskája?
– Nem a bicskám törik, mi machetével esünk az abszurd bürokráciának. Ez csak akkor sikerülhet, ha országos mozgalom lesz belőle, ha a kormány és az emberek, a bürokrácia mindennapi áldozatai össze tudnak fogni.

– Szerintem az állampolgárok nagyjából a magyar írásbeliség kezdetei óta szeretnének ebben partnerek lenni. Csak hát a bürokrácia leépítését is a bürokráciával kellene megterveztetni és elvégeztetni, és itt vége is szokott lenni a reformláznak.
– Ezért már a tervezésbe is be kell vonni az embereket. Mi most ezt csináljuk. Három hónap alatt csaknem kétszázezren mondtak véleményt arról, hogy szerintük melyek azok az állami szolgáltatások, amelyek túl drágák. Megkérdeztünk hatszáz építészt arról, hogy miként lehetne a magyar építésügyet gyorsabbá és egyszerűbbé tenni. Ebbe az irányba kell haladni, mert amit ön mondott, az igaz, ebben az ügyben a magyar államapparátustól nem kaptuk meg a szükséges segítséget. Az eddigi államreform-kísérletek azért buktak el, mert egyszerre és radikálisan akartak mindent megváltoztatni. Mi lépésről lépésre fogunk haladni: az emberek és a vállalkozások életét leginkább megnehezítő intézkedések eltörlését kell előresorolni.

– Mikorra lesz mindebből valami?
– Ősszel kell elfogadnia az Or­szággyűlésnek az új adóeljárásra vonatkozó jogszabályokat. Sóvárogva várjuk ezek kidolgozott részleteit a gazdasági tárcától, mert e téren teljesen új hozzáállásra, kultúrára és mentalitásra van szükség. Ma sokan érzik úgy, hogy az adóhatóság az adózókat és a vállalkozókat bűnözőnek és ellenségnek tekinti, ami egyrészt ostobaság, másrészt nagyon sokba kerül. De ennek vége lesz.

– A kormányfő már elmondta, hogy az államtitkárok szintjén lesznek változtatások a nyár folyamán. Pontosan mikor?
– Augusztus 25-én lesz egy kormánykonferencia, amelyen az OECD országjelentése és a közszolgálati egyetem Jó állam jelentése alapján értékeljük az elmúlt egy évet, illetve e szempontok alapján fogjuk az egyes tárcák teljesítményét minősíteni. A miniszterelnök ezután szeptember 15-ig a miniszterekkel közösen hozza meg az államtitkárokra vonatkozó döntéseket. Én úgy gondolom, jelentős számú államtitkár cseréje várható…”

Forrás:
Lázár: A bevándorlási hullám az európai baloldal Waterlooja; Csermely Péter; Napi Gazdaság Online; 2015. július 18.