Skip to main content
gazdaságinformatikaművelődés

BME: Tudásközpontot hoznak létre a kis cégeknek Balatonfüreden

Szerző: 2015. július 19.No Comments

„Közel 259 millió forintos támogatást nyert el a Budapesti Műszaki Egyetem, az úgynevezett Társadalmi innováció, valamint a társadalom- és gazdaságtudományi kutatási hálózatok együttműködésének erősítése című, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázati felhívásán. A sikeres pályázatnak köszönhetően létrejöhet egy kkv kompetencia- és tudásfejlesztési központ, valamint egy kutatóműhely a közép-dunántúli régióban.

A projekt elsődleges célja, hogy jól képzett szakemberekkel támogassa a helyi kkv-szektort. Ebből adódóan az utánpótlás és a továbbképzés kiemelt cél a program során. Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, egy intézményi pilot modellt hoznak létre, melynek a már említett kompetencia-központ és kutatóműhely adhat otthont. A terv az, hogy a hallgatók már az oktatási idő alatt elsajátítsák azt a gyakorlati tudást, ami a majdani munkaerő-piaci elhelyezkedésüket jelentősen megkönnyítheti. Az elképzelések szerint egy helyi kiszolgáló rendszertudományi innovációs központ fogja integrálni az ország kiemelkedő tudásközpontjainak képességeit, koncentráltan, a helyi igényeknek megfelelően. A komoly szaktudással rendelkező fiatalok így nemcsak az újonnan érkező vállalatok versenyképességét javíthatják, hanem a régiók közti gazdasági egyenlőtlenségek felszámolásához is nagyban hozzájárulhatnak.

A kutatóközpontnak otthont adó Balatonfüred szerepe ugyanis jelentős mértékben felértékelődhet a térségben. Az egyetem célja, hogy fenntartható, valódi szellemi központ épüljön ki, elősegítve ezzel a térség gazdasági fejlődését. A program hat fő tevékenységi kört foglal magában. Egyrészt a kkv kompetencia- és tudásfejlesztési központ megalapozását és bekapcsolását mind a hazai és nemzetközi hálózatokba, másrészt a központ keretein belül működő kutatóműhely kialakítását. Ezenkívül nagy hangsúlyt fektet az igényorientált pontszerű képzés bevezetésére, valamint a Fokozatváltás a felsőoktatásban című koncepcióra. A projekt további pilléreit az ösztöndíj- és a Képzők képzése program alkotja. A tervek szerint folyamatosan növekszik majd az informatikai területen végzettek száma, akiket jó szaktudásuk révén a helyi vállalkozások alkalmazhatnak.”

Forrás:
Tudásközpontot hoznak létre a kis cégeknek; Szurok Dávid; Napi Gazdaság Online; 2015. július 15.