Skip to main content
gazdaságtársadalom

Tájgondozás, tájfejlesztés és ökoturizmus: elfogadták a Hatvani Nyilatkozatot

Szerző: 2015. július 19.No Comments

„2015. június 24-én Tájgondozás, tájfejlesztés és ökoturizmus – elméletben és gyakorlatban címmel rendeztek konferenciát a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban, amelyen elfogadták a Hatvani Nyilatkozatot.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, a Zagyvaság Helyi Vidékfejlesztési Egyesület, valamint a Zöldutak Módszertani Egyesület szervezésében 2015. június 24-én Tájgondozás, tájfejlesztés és ökoturizmus – elméletben és gyakorlatban című konferencia várta az érdeklődőket.

A rendezvényen köszöntő beszédet mondott Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár és V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. A konferencián olyan jó gyakorlatokat, megvalósult projekteteket, kutatásokat mutattak be, amelyekben a tájhoz kötődő tevékenységek társadalmi vetülete is megjelenik, ahol a táji lépték egy lehetőséget jelent a helyi közösség megerősödéséhez, valós együttműködések elindításához. Előadások hangzottak el a közösségi kezdeményezésű fejlesztésekről, a térségi fejlesztési elképzelésekről, emellett fiatal kutatók számoltak be terepi tapasztalataikról, érték feltáró kezdeményezéseikről.

A Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának tájgondnoki képzését is bemutatták a konferencián, majd az eseményt műhelybeszélgetés zárta, amelyen minden résztvevő megoszthatta elképzeléseit a tájgondnokok jövőbeli szerepéről, feladatairól.

A résztvevők aláírták és elfogadták a Hatvani Nyilatkozatot, amelyben a tájért, közös táji örökségért vállalt felelősségüket, a táj és az ember valós, eleven kapcsolatának elsegítését, a tájban gyökerező tudásbázist, a közösségi munkát, a helyben élő lakosság összefogását, valamint a tájhoz kapcsolódó identitás erősítésének szándékát rögzítették a jövőre vonatkozó közös célként.

A nyilatkozat valamint a konferencia előadásai (pdf-ben):
Hatvani Nyilatkozat
A konferencia programja
M. Szilágy Kinga – Tájgondnok képzés a Budapesti Corvinus Egyetemen
Gelencsér Géza – Fekete István mintaprogram
Kiss Gábor – Táji örökség és ökoturizmus
Budai Krisztina – Zöldutas fejlesztések bemutatása
Eperjesi Tamás – Szelid térségfejlesztési modellek a gyakorlatban c. projekt bemutatása
Monspart-Molnár Zsófi – Cserhát Mintaprogram
Hargitai Katalin – Közösségi kezdeményezésű fejlesztések Hatvanban és a környező településeken
Illyés Zsuzsanna – Tájgondnok – munkacsoportok

Forrás:
Elfogadták a Hatvani Nyilatkozatot; Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet); 2015. június 26.