Skip to main content
gazdaságinformatikatávközlés

Mobilalkalmazás nélkül már a traktor sem megy

Szerző: 2015. július 24.No Comments

„„A mobiltechnológia ma már a mezőgazdaságban is helyet kap. Sőt, a minőségi mezőgazdasági termékek előállítása nehezen megoldható az adatátviteli technikákra épülő precíziós gazdálkodás nélkül” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

Az adatátviteli technológiák mezőgazdasági alkalmazása évekkel ezelőtt a vagyonvédelmi rendszerek kiépülésével indult. Mára egyre több agrárcég alkalmazza a mobiltechnológiára épülő adattovábbító rendszereket a precíziós gazdálkodás során, mivel a hordozható eszközök lehetővé teszik az azonnali tájékozódást és beavatkozást.

„Az érzékelő rendszerek a rohamos fejlődésnek köszönhetően ma már a növényegészségügy, a tápanyag igény, a talajmegmunkálás megismerésére, de akár a napi gazdálkodási adatok összesített szolgáltatására és analizálására is kiválóan alkalmasak. Gondoljunk csak a GPS koordináták szerint beprogramozott önjáró munkagépekre, vagy az automatikus szakaszoló-kapcsolással működő szántóföldi permetezőgépekre és műtrágyaszórókra” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

„Magyarországon gyakorlatilag az összes alkalmazás elérhető, azonban ezek napi szintű konszolidált alkalmazására, és így az ezzel elérhető előnyök kihasználására egyelőre nem minden cég készült fel. A versenyképesség fenntartása, illetve növelése érdekében tehát a jövőben nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy ezen technológiák alkalmazásának személyi, tárgyi és szervezeti feltételei létrejöjjenek” – hangsúlyozta ki a szakember.

Mi vár ránk a jövőben?
Az ezirányú fejlesztések sokrétűségét és fontosságát jól mutatja, hogy a nemrég lezárult K&H a fenntartható agráriumért pályázaton a neves szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályamunka éppen azt vizsgálta, miként lehet hasznosítani az információtechnológiai fejlesztéseket a precíziós gyümölcstermesztésben. Hiszen ma már a technológia azt is lehetővé teszi, hogy helymeghatározó eszközök és térinformatikai rendszerek alkalmazásával nyomon kövessük és számszerűsítsük az ültetvényben lejátszódó vegetációs változásokat, így például a gyomdetektálást, a növények vízfogyasztását, vagy éppen a gyümölcsök mennyiségének és érettségének aktuális állapotát.”

Forrás:
Mobilapp nélkül már a traktor sem megy; Piac&Profit; 2015. július 23.