Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Akár már jövőre közel minden cég számlázását ellenőrizheti a NAV

Szerző: 2015. augusztus 2.No Comments

„Akár már 2016-ban megtörténhet az elektronikus számlázó programok bekötése az adóhivatalhoz – mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltán szerint ez tovább fehérítené a gazdaságot, és növelné az áfa bevételeket.

Az online pénztárgépek bevezetésének tapasztalatai alapján azt gondoljuk, hogy érdemes lehet a cégek közötti számlázást is online módon láthatóvá tenni az adóhatóság számára. Így egyrészt ki tudjuk szűrni ezen az ágon azokat a cégeket, akik eltitkolták a jövedelmeiket, másrészt a fiktív számlázást, az áfacsalásokat is ki tudjuk szűrni – közölte Pankucsi Zoltán.

Elmondta: nagyon sokszor azt látjuk, hogy egyes cégek valós teljesítmény nélküli szolgáltatásokról vagy termékértékesítésekről állítanak ki számlát, amivel adott esetben áfát tudnak jogosulatlanul visszaigényelni. Ezeket mind-mind ki lehet szűrni ezzel az új rendszerrel.

Hozzátette: ugyanakkor fontosnak tartjuk azt, hogy ez ne járjon többletadminisztrációval, kényelmetlenséggel a cégek számára. Éppen ezért egy egyeztetést indítunk, és ennek eredményeként fogjuk majd azt meghatározni az érintett gazdálkodókkal közösen, hogy milyen módon és milyen határidővel lehet ezt az online adatszolgáltatást kialakítani.

A jelenlegi elképzelések szerint a számlázó programokra vonatkozna ez az előírás, tehát gyakorlatilag minden olyan vállalkozás érintett lenne, aki ma a számláit számlázó programmal állítja ki – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

Ez két dolgot jelenthet: azokra is vonatkozik függetlenül a vállalkozás típusától vagy nagyságától, akik valójában papíron kinyomtatják a számlájukat, de számítógéppel szerkesztették meg előtte, és azokra is vonatkozna, akik csak elektronikus formában állítják ki a számlájukat. Mert mind a két esetben rendelkezésre áll informatikai eszközökkel is értelmezhető módon a számla összes adata, ilyen módon ez nagyon egyszerűen eljuttatható az adóhatósághoz – részletezte.

Hozzátette: több tízezer cég használ számlázó programot, a legnagyobb cégektől a legkisebbekig. Nagyon kényelmes egy ilyen szoftver használata, éppen ezért mindenféle forgalmú cégnél megtalálhatók ezek a számlázó programok.

Pankucsi Zoltán közölte: nem zárom ki azt, hogy ha az egyeztetések sikerrel zárulnak és a szükséges fejlesztések is lebonyolíthatók, akkor akár már 2016 folyamán elindulhat az új rendszer.

Hangsúlyozta: szeretnénk, ha ezt a vállalkozói szférával közösen tudnánk kialakítani, tehát nem érne senkit váratlanul ez az előírás. Mindenképpen úgy szeretnénk a határidőket is kialakítani, hogy mindenkinek megfelelő ideje legyen a felkészülésre – ideértve magát az adóhatóságot is.

Úgy látjuk, hogy az eddigi gazdaságfehérítő intézkedések több száz milliárd forintos plusz bevételt hoztak a költségvetés számára, és a bevételek további növekedését várjuk attól, hogy a számlázó programokat is be tudjuk kötni a NAV-hoz – tette hozzá a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára”

Forrás:
Akár már jövőre közel minden cég számlázását ellenőrizheti a NAV; InfoRádió; 2015. július 31.