Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Következik a bürokráciacsökkentés

Szerző: 2015. augusztus 9.No Comments

„A magyar gazdaság dinamikája nem csökkent, a növekedési ütem az első fél évben is fennmaradt – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szombaton.

Lenner Áron Márk kifejtette: Magyarország a 2014. évi 3,6 százalékos gazdasági növekedéssel az Európai Unió élmezőnyében volt, és az idei első fél évi makrogazdasági mutatók is nagyon biztatóan alakulnak, az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és az export bővülése is nagymértékben meghaladja az EU átlagát.

A magyar ipar júniusban is 11 százalékkal bővült, ami az első fél évben 7,1 százalékos növekedést jelent az uniós 1,6 százalékkal szemben – emelte ki a helyettes államtitkár, aki szerint egy egészséges, viszonylag kiegyensúlyozott növekedésnek lehetünk a tanúi, a különböző ágazatok egyaránt hozzájárulnak a GDP növekedéséhez.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a beruházási ráta meghaladta a 22 százalékot, a legjobb a visegrádi országok között. Magyarország tőkevonzó képessége továbbra is kiemelkedő, szívesen hajtana végre itt regionális befektetést nemzetközi nagyvállalatok, és jellemző az is, hogy bővítik már meglévő tevékenységüket.

Lenner Áron Márk szerint a következő időszak nagy feladata egy bürokráciacsökkentő program végrehajtása úgy, hogy a bürokratikus terhek más oldalról ne épüljenek vissza. A kormány elsősorban a kis- és közepes vállalkozások (kkv) bürokratikus terheit kívánja csökkenteni, hogy fő tevékenységükre tudjanak koncentrálni, ne az állami bürokráciával kelljen foglalkozniuk. Ezért vizsgálják például a műszaki szabályozási jellegű jogszabályokat. Megjegyezte, sokat segíthet a kormányablakok rendszere is, ahol a vállalkozások egy helyen tudják ügyeiket intézni.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az új 2014-2020-as operatív programoknál – főleg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program különböző konstrukcióinál – előnyt élveznek azok a vállalkozások, amelyek a hátrányosabb helyzetű járásokban, a szabad vállalkozási zónákban végzik tevékenységüket. Ők más feltételekkel juthatnak hozzá a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaihoz, esetükben magasabb a támogatási intenzitás, megengedőbb feltételek várják őket, járulékkedvezményben részesülnek.”

Forrás:
Következik a bürokráciacsökkentés; Napi Gazdaság Online/MTI; 2015. augusztus 9.