Skip to main content
közigazgatási informatikaművelődéstörténelem

Csaknem 10000 új légifénykép a fentrol.hu-n

Szerző: 2015. augusztus 12.No Comments

„ 2014. június 30-án zárult a Digitális Légifelvétel Archívum projekt. Bár csökkentett kapacitással, de ezután is folytatódott a FÖMI légifilmtárában található archív légifelvételek szkennelése. Az elmúlt fél évben sikerült további 9.714 db légifelvételt digitalizálnunk. Ezek az új képek 2015 augusztus elején kerültek feltöltésre a fentrol.hu-ra, így most összesen 87.828 db légifelvétel tekinthető meg, tölthető le ingyenesen.

Csakúgy mint a DLA projekt során, továbbra is a legveszélyeztetettebb állapotú képek kaptak elsőbbséget, függetlenül a tartalmuktól és az érintett területektől.

Az összes feltöltött kép által érintett települések listája innen tölthető le: Településnév-képszám

A 2015 első félévében többnyire a ’70-es években készült felvételek kerültek szkennelésre…Ezek mindegyike fekete-fehér légifelvétel, többségében negatívok, de előfordul közöttük diafilm is.

A 2014 második félévében digitalizálásra került légifilmek között a korábban feltöltött képekhez képest még nagyobb számban (11%) található kitakart, maszkolt felvétel. A minősített filmekből gyakran hiányoznak képkockák, illetve sok esetben csak másodnegatív helyettesíti az eredeti felvételt. Emiatt a légifelvételek minősége nagyon széles skálán változik.

Az archív légifelvételek szkennelése 2015 második félévében is tovább folytatódik, aminek köszönhetően kb. újabb 10 ezer légifelvétel feltöltését tervezzük a fentrol.hu-ra a következő év elején…”

Forrás:
Csaknem 10000 új kép!; Schmauder Tamás; fentrol.blog.hu; 2015. augusztus 6.