Skip to main content
gazdaságinformatika

Már készülnek az egységes jegyrendszer bevezetésére

Szerző: 2015. augusztus 17.No Comments

„Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy belátható időn belül egy kattintással megtervezhessük az utazásainkat, és elég legyen egy jegyet megváltani ahhoz, hogy valaki Budapestről vonattal, majd a Volán járatával eljusson egy vidéki településre.

Az országos mobilparkolási megoldásával ismertté vált Nemzeti Mobilfizetési Zrt. ugyanis már nagy erőkkel dolgozik a nemzeti elektronikus jegyrendszerplatform (NEJP) projekten. Ennek eredményeként lehetővé válik országos szinten a valós idejű, egységes utastájékoztatás, az összehangolt utazástervezés, és a program része lesz az intelligens kártya és az elektronikus jegy is. A NEJP két pilotrendszere és ezek próbaüzeme várhatóan 2016 tavaszán valósul meg, az országos rendszer bevezetésének tervezett időpontja pedig 2017. január 1.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. most jelentette meg a nemzeti elektronikus jegyrendszerplatform kialakítására vonatkozó közbeszerzési pályázatát. A nyertes ajánlattevő feladata a „nemzeti elektronikus jegyrendszerplatform kialakításának alkalmazásfejlesztési feladatai, a szükséges hardver- és szoftvereszközök beszerzése, telepítése, speciális eszközök kifejlesztése, a fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása.

Ezek mellett szintén a győztes feladata lesz a központi rendszer és a pilotrendszerek bevezetéshez kapcsolódó szolgáltatások nyújtása, rendszer-integráció, a teljes rendszer próbaüzemének biztosítása, a kapcsolódó ügyfélszolgálati szolgáltatás támogatása vállalkozási szerződés keretében”. A most megjelent Közbeszerzési Értesítőben egyebek között az szerepel, hogy Debrecenben a DKV Zrt. működési területén mobiltelefon segítségével működő elektronikus jegyrendszer, valamit a Volánbusz Zrt. egy meghatározott ellátási területén elektronikus közlekedési kártyarendszer kialakítása is a nyertes dolga lesz.

A teljes megvalósulásra a vállalkozói szerződés megkötésétől számított tíz hónap áll rendelkezésre. A pályázatra jelentkezők szeptember 4-ig adhatják be ajánlatukat, de csak azok pályázhatnak, akik az elmúlt három évben legalább nettó 3,5 milliárd forint teljes, valamint a beszerzés tárgyából származó bevétel minimum nettó 2,5 milliárd forint bevétellel rendelkeznek.

Arra a kérdésre, hogy a cég miért nem „házon belül” oldja meg a feladatokat, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. azt válaszolta a Világgazdaságnak, hogy a cég feladata a NEJP teljes körű megvalósítása, a rendszer üzemeltetése, implementálása, az interoperabilitás megteremtése. A társaság sem gyártó, sem eszközfejlesztő, sem hardver- és infrastruktúra-biztosító bázissal nem rendelkezik, így a NEJP megvalósításához azokat be kell szereznie. További részleteket nem árultak el, így például a beszerzés becsült költségét sem, és ez a Közbeszerzési Értesítőben sem jelenik meg.”

Forrás:
Már készülnek az egységes jegyrendszer bevezetésére; Világgazdaság Online; 2015. augusztus 13.