Skip to main content
közigazgatási informatikatávközlés

Huszonhárom bázisállomással bővült a készenléti szervek mobilhálózata

Szerző: 2015. augusztus 27.No Comments

„Az új állomásokkal a a felhasználói igényeknek megfelelően javulhat az EDR hálózat lefedettsége és kapacitása.

A fejlesztők ma közölték, hogy „Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer fejlesztése” kiemelt projektben a Pro-M Zrt. modernizálta a készenléti szervek által használt országos, zárt láncú rádió-távközlési hálózatot.

Az országos EDR hálózatot 4 kapcsolóközpont szolgálja ki (Budapesten, Kecskeméten, Szolnokon és Székesfehérváron), ezek közül Szolnokon és Székesfehérváron 2014 nyara óta már egy-egy új generációs, nagy kapacitású TETRA központ működik. Korábban a régi kapcsolóközpontok szűkös kapacitása akadályozta az új bázisállomások telepítését, a két új, szolnoki és fehérvári kapcsolóközpontnak köszönhetően azonban most működésbe állhat a 23 új bázisállomás, a szükséges biztonsági és üzemi követelmények betartásával. Az EDR hálózat így arányos földrajzi elosztásban szolgálja ki a készenléti szervek kommunikációs eszközeit és munkaállomásait, illetve a katasztrófa-elhárítási tervnek megfelelően rendelkezik a szükséges redundanciával, ami biztosítja a rendszer magas szintű megbízhatóságát.

Az EDR projekt eredményeképp bővült a hálózat kapacitása és a lefedettsége, főként a schengeni határszakaszok mentén. A fejlesztések emellett tovább növelték a hálózat katasztrófatűrő-képességét, valamint megfelelő infrastruktúrát teremtettek ahhoz, hogy a hálózat országos szinten akár 100 ezer felhasználót is kiszolgáljon. Az új bázisállomások kiépítése mellett a projekt során 200 diszpécser munkaállomást cseréltek le modernebb, a tevékenységirányítási feladatokat támogató számítógépes munkahelyre a rendőrség tevékenységirányító központjaiban. A projekt részét képezte a központi tevékenységirányítási dokumentáló rendszer fejlesztése is.

Háttér
Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) elsődlegesen a készenléti szervek (rendőrség, mentőszolgálat, katasztrófavédelem) számára készült magas rendelkezésre-állású, megbízható, országos rádiótávközlő rendszer. A 2015. augusztus 31-én záruló fejlesztéssel javul az EDR rendszer használhatósága, könnyebbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá válik a készenléti-rendvédelmi szervek munkája. A projekt az EKOP-2.2.7-2013-2013-0001 számú pályázat útján 3 milliárd forint összköltségből, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztésben a konzorciumot vezető Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. mellett a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség vesz részt.

Projektadatok
* Név: Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer (EDR) fejlesztése
* Kódszám: EKOP 2.2.7-2013-2013-0001
* Operatív program: Elektronikus Közigazgatási Operatív Program
* Projekt indulása: 2013.10.01.
* Projekt zárása: 2015.08.31.”

Forrás:
Huszonhárom bázisállomással bővült a készenléti szervek mobilhálózata; Pro-M Zrt.; 2015. augusztus 25.
EKOP-2.2.7 Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer (EDR) fejlesztése; Széchenyi 2020