Skip to main content
közigazgatás: magyar

Államtitkárság lehet az adó- és vámhivatalból?

Szerző: 2015. augusztus 28.No Comments

„A kívánt szemléletváltozást könnyebben lehetne megvalósítani, ha az adóapparátus valamelyik minisztérium egyik egységeként működne a jövőben. A Napi Gazdaság úgy tudja: az adóhivatal államtitkársággá alakulhat.

Komoly átalakítás előtt áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), értesülésünk szerint a hatóság a jövőben államtitkársági formában működhet tovább.

Az elképzelés mellett lényeges érvek is felsorakoztathatók. Elsőként például az, hogy az utóbbi időkben többen is panaszt fogalmaztak meg az adóhivatal munkája miatt. Szakmai és más fórumokon nemegyszer elhangzott, hogy a NAV munkatársainak fellépése olykor aránytalan, a hivatalnokok sokszor már a legelején adócsalóként kezelik a vizsgálat alanyait. A gazdasági, társadalmi visszajelzések nyilván fontos szerepet játszottak abban, hogy a nyáron a kormány több szereplője is arról beszélt: szemléletváltozásra van szükség a NAV-ban. Ezt pedig könnyebben lehetne megvalósítani, ha az adóapparátus valamelyik minisztérium egyik egységeként működne. Mindezek mellett az sem mellékes, hogy a költségvetés és az aktuális adótörvények elkészítésekor a szaktárca nagyban támaszkodik az adóhivatal adataira, szakmai hátterére. A hatóság és a kormányzat együttműködése már csak emiatt is elengedhetetlen. Az átalakítás remélhető előnyei között szerepel az is, hogy a szorosabb szervezeti kapcsolat révén a hatóságnál felmerülő jogértelmezési nehézségeket könnyebben feloldhatná a kormányzat.

Az elképzelés némiképp különbözik az eddig nyilvánosságra került ötletektől. Korábban leginkább arról lehetett hallani, hogy az adóigazgatás valamilyen formában beleolvad a kormányhivatalokba. Hozzátehető ugyanakkor, hogy tegnapi számában a Figyelő arról írt: a kormányzatban egy önálló adóügyi minisztérium kialakításának ötlete is felvetődött. Utóbbi kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap azt mondta: semmi nem dőlt még el a NAV átalakításának ügyében, sem személyi, sem szervezeti értelemben. Lázár János azt azonban megjegyezte, hogy nem tervezik a minisztériumi struktúra megváltoztatását.”

Forrás:
Államtitkárság lehet az adó- és vámhivatalból; Napi Gazdaság Online; 2015. augusztus 28.