Skip to main content
távközlés

Megjelent az újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztését támogató felhívás

Szerző: 2015. augusztus 29.No Comments

„Többszöri halasztás után ma megjelent a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül az a pályázati kiírás, mely közel 70 milliárd forintos uniós forrás bevonásával biztosítaná azt, hogy 2018-ra minden magyarországi háztartás számára elérhető legyen valamilyen új generációs, legalább 30 Mbps sávszélességű internetkapcsolat.
Hosszú, többszöri konzultációból és alapos előkészítési fázisból álló időszakot követően ma megjelent a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az a pályázat, mely több tízmilliárd forintnyi uniós forrás bevonásával kívánja biztosítani azt, hogy 2018-ra a magyarországi háztartásokban mindenhol rendelkezésre álljon legalább 30 Mbps sávszélességű internetkapcsolat. A pályázat egy évekkel ezelőtt megfogalmazódott uniós célkitűzés eredményeként jött létre, ám az eredeti, 2020-as EU-s céldátumnál hamarabb valósulhat meg a magyarországi fejlesztési projekt.

A GINOP 3.4.1-es pályázat közel 70 milliárd forintos uniós forrására távközlési- és internetszolgáltató cégek jelentkezhetnek, közülük is elsősorban azok, melyek vezetékes infrastruktúrával rendelkeznek, vagy azt kívánják továbbfejleszteni, eljuttatni a hátrányosabb régiók számára. Ennek megfelelően, illetve az uniós pályázati rendszer feltételeinek köszönhetően ebből a pályázatból a legfejlettebb, közép-magyarországi régió kimarad, illetve az odaítélhető támogatás mértéke akár megyénként (járásonként) is különböző lehet.

A pályázatokon a cégek önállóan, vagy konzorciumként is indulhatnak, az elbírálási szempontok pedig rendkívül sokrétűek lesznek, és az adott régió „digitális fejlettségén” túl figyelembe veszik többek közt, hogy a beruházó milyen típusú hálózatot kíván kiépíteni, valamint milyen feltételeket biztosít versenytársainak arra, hogy a hálózati infrastruktúrához, vagy annak egy részéhez hozzáférjenek. Bár a pályázat egyik fontos támpillére a technológiasemlegesség, iparági forrásoktól úgy tudjuk, hogy a kiírás elsősorban a vezetékes infrastruktúra, azon belül is az optikaiszál-átviteli (FTTx) technológiákat részesíti előnyben.

A pályázat kapcsán szakértők, valamint szakmai szervezetek kiemelik, hogy az uniós támogatásnak köszönhetően a szolgáltatók végre olyan térségeket is bekapcsolhatnak az új generációs infrastruktúra-hálózatba, melyekre eddig méretgazdaságossági szempontok alapján nem volt megtérülő elvinni a legmodernebb technológiát. Egyes iparági vélekedések szerint ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy a szélessávú internetszolgáltatásokra az ország legszegényebb régióiban lesz-e egyáltalán fizetőképes kereslet, vagyis könnyen lehet, hogy a cégek még akkor is mérlegelni fogják a beruházást ezeken a területeken, ha egyébként jelentős részt átvállal a költségekből az Európai Unió.

Itt kerülhetnek előtérbe a különböző vezeték nélküli szolgáltatások (mikró, LTE-alapú mobilnet), melyekkel adott helyzetekben költséghatékonyabban lehet lefedni bizonyos településeket, településrészeket. Információink szerint már javában folynak a tárgyalások a pályázat következő szakaszáról, vagy egy új pályázat feltételeiről, mely azokban a térségekben juttatna beruházási támogatást a vezeték nélküli (elsősorban mobil) szolgáltatók számára, melyeket a vezetékes hálózatok a GINOP 3.4.1 lefutása után sem érnek el.

A pályázatok beérkezése több lépcsőben zajlik majd, az eredményhirdetésre pedig a jelenlegi ütemterv szerint még idén év vége előtt, december közepén sor kerülhet.[HWSW.hu]”

——–

„A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című (GINOP-3.4.1-2015 kódszámú) felhívás.
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg vissza nem térítendő támogatás esetében 68 milliárd forint, a kapcsolódó GINOP 8.2.1 pénzügyi eszköz (beruházási hitel) esetében 10 milliárd forint.

Jelen felhívás keretében a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 47. § (2) bekezdése alapján a támogatási kérelmek benyújtására a felhívás közzétételét követő 24 hónapig van lehetőség. Ezen időszak alatt a támogatási kérelmek benyújtása 2015.09.30-tól 2017.09.30-ig lehetséges.

Kapcsolódó dokumentumtárak
GINOP-3.4.1-2015 – Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése [Széchenyi 2020]”

Forrás:
Indulhat az ország legnagyobb hálózatfejlesztési projektje; Koi Tamás; HWSW.hu; 2015. augusztus 28.
Megjelent az újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztését támogató felhívás; Széchenyi 2020; 2015. augusztus 28.
Lásd még: A BIZOTTSÁG AJÁNLÁSA (2010. szeptember 20.) az újgenerációs hozzáférési hálózatokhoz (NGA) való szabályozott hozzáférésről (EGT-vonatkozású szöveg) (2010/572/EU); Az Európai Unió Hivatalos Lapja, L 251/35; Európai Bizottság; 2010. szeptember 25.