Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarszakirodalom

A 2007-2013-as és a 2014-2020-as időszak uniós forrásainak felhasználása Magyarországon és a kelet-közép-európai uniós tagállamokban

Szerző: 2015. augusztus 30.No Comments

„Magyarország a 2007-2013-as uniós költségvetési periódusban a kelet-közép-európai régió harmadik legnagyobb támogatási összegében, 24,9 milliárd euróban részesült. A források felhasználására az n+2-es szabály szerint 2015 végéig van lehetőség, s erre nézve biztató, hogy 2014 decemberében Magyarország régiós átlaghoz közeli abszorpciós rátával rendelkezett, s idén augusztusra 84% közelébe emelkedett a lehívások aránya. Noha a jelenlegi, 2014-2020-as uniós költségvetési időszakot megelőző hétéves periódus forrásainak költése jelenleg is zajlik, már érzékelhetőek bizonyos makroszintű eredmények, elsősorban a gazdasági növekedés, a beruházások, a foglalkoztatás és a vállalkozói kedv terén. Regionálisan a legnagyobb összegű támogatás a leginkább elmaradott észak-magyarországi és alföldi megyékbe áramlik, ugyanakkor az uniós források országszerte pozitív hatást fejtenek ki, hozzájárulva ezzel Magyarország versenyképességének növekedéséhez.

Számításunk szerint az előző években minden forintnyi uniós forráskifizetés átlagosan 3,5-szeres összegű beruházással járt együtt Magyarországon, minden 100 milliárd forintnyi pótlólagos uniós forrás körülbelül 6000 fővel járult hozzá a foglalkoztatás emelkedéséhez, s 2,2 százalékponttal lassította a vállalatok számának csökkenését 2009-2013 között.

A 2014-2020-as időszakban hazánk uniós támogatása három milliárd euróval csökken az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Kohéziós Alapból és az Európai Szociális Alapból (21,9 milliárd euró), valamint a célkitűzések tekintetében is jelentős változások láthatók. A kelet-közép-európai trendektől (közlekedés fejlesztése, környezeti és erőforrás hatékonyság, K+F+I), valamint az előző hétéves ciklustól valamelyest eltérően Magyarország a foglalkoztatásra, a kis- és középvállalatok versenyképességének növelésére és a környezet védelmére fordítja az uniós források relatíve nagy részarányát. A Kormány napokban ismertetett célkitűzése a jelenlegi időszak uniós pályázatainak 2017 közepéig való kiírása, hogy elkerülhető legyen a közösségi pénzek 2020 utáni időszakra eső kifizetése. [A cikkben szereplő „közép-kelet-európai” kifejezést javítottuk „kelet-közép-európai”-ra. Szerk.]”

Forrás:
MFB Periszkóp; Magyar Fejlesztési Bank; 2015. augusztus