Skip to main content
gazdaságtársadalom

A robotok több munkahelyet teremtenek, mint amennyit elvesznek

Szerző: 2015. augusztus 30.No Comments

„Kutatók szerint a technológia miatt tűnnek el ugyan munkahelyek, de keletkeznek is.

Régóta folyik már a vita arról, hogy a technológiai fejlődésnek milyen hatásai vannak a foglalkoztatottságra, a munkahelyek számára, struktúrájára és minőségére. A napokban két olyan tanulmány is napvilágot látott, melyek ezzel a kérdéssel foglalkoznak, s mindkettő végkövetkeztetése az, hogy a technológiai fejlesztések mindeddig több munkahelyet teremtettek, mint amennyit megszüntettek.

Átstrukturálódás
A Deloitte közgazdászai által készített tanulmány Anglia és Wales munkaerő-piaci viszonyait vizsgálja meg 1871-től napjainkig, és fő megállapítása: a technológia egy „nagy munkahelyteremtő gép”. A szerzők, Ian Stewart, Debapratim De és Alex Cole arra jutottak, hogy bár a technológiai fejlesztések miatt a vizsgált időszakban nagy számban szűntek meg munkahelyek a mezőgazdaságban és gyártó iparágakban, mindezt bőségesen ellensúlyozta, hogy számtalan munkahely teremtődött az egészségügyben, a kreatív szektorokban, a technológiai szegmensben és az üzleti szolgáltatások területén.

A felmérés részletei rámutatnak, hogy főként a költséges, emberi fizikai erőt igénylő, fárasztó és monoton munkák tűntek el a gépesítésnek köszönhetően, mint például a mezőgazdasági munkahelyek vagy a mosodai munkák. Ugyanebben az időszakban több száz, több ezer százalékkal nőtt az olyan munkahelyek száma és aránya, mint például a nővéreké, az oktatásban dolgozóké, a gondozói szolgálatokban és a közösségi szolgáltatásokban dolgozóké. Érdekes, hogy egyes szegmensekben – például az egészségügy, az oktatás, szakmai szolgáltatások – annak ellenére folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, hogy az itt végzett munka egyre inkább támaszkodik az új technológiákra, egyre hatékonyabb az itteni munkavégzés. Mindezekkel párhuzamosan nőtt az egyéb szolgáltatásokban dolgozók száma is, például a fodrászoké.

Az AI még nem reális veszély
A másik tanulmányt a Forrester elemzője, J. P. Gownder készítette, aki a robotok és a mesterséges intelligencia alkalmazásának vizsgálatánál hasonló meglátásokra jutott. A Wirednek adott interjújában a düsseldorfi repülőtér automatizálási, robotizálási fejlesztését hozta fel példaként: rámutat arra, hogy az új, fejlettebb rendszert éppúgy karban kell tartani, mint a korábbit, vagyis munkahelyek nem szűnnek meg – viszont a karbantartóknak is képzettebbeknek kell lenniük ehhez a munkához.

Egy 2013-as híres tanulmány azt jósolta, hogy a következő 20 évben a jelenlegi amerikai munkahelyek 47 százalékán már robotok fognak dolgozni. Gownder ezt túlzásnak tartja, ő úgy véli, hogy 2025-ig mintegy kilencmillió munkahely szűnhet meg a robotizálás miatt. Ugyanakkor a kutató nem aggódik, mivel szerinte a megszűnő munkahelyek helyén egyre több, más típusú állás jelenik meg – vagyis nem eltűnnek a munkahelyek, hanem megváltozik a minőségük. A mesterséges intelligencia sokat emlegetett veszélyeitől nem tart, mivel véleménye szerint ez a terület még nagyon korai fejlesztési fázisban van, nagyon sokára lehet csak majd ezzel kapcsolatos kérdéseket, aggodalmakat felvetni: az emberi intelligencia egyelőre pótolhatatlannak látszik.

De Gownder emellett figyelmeztet arra is, hogy a jövőt nem látjuk előre, bekövetkezhetnek minőségi és mennyiségi ugrások, így folyamatosan figyelni kell a változások alakulását.”

Forrás:
A robotok több munkahelyet teremtenek, mint amennyit elvesznek; Dajkó Pál; IT café; 2015. augusztus 28.
Lásd még: Technology and people: The great job-creating machine; Ian Stewart, Debapratim De, Alex Cole; Deloitte; 2015. augusztus (pdf)