Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Lázár János a kormánykonferenciáról

Szerző: 2015. augusztus 30.No Comments

„Lázár János miniszter szerint a kormánykonferencia arról szól, milyen kormányzati munka kell ahhoz, hogy 2018-ban újra bizalmat kapjanak, és egyfajta folytatásként megkezdhessék a munka harmadik részét is, ami bizonyos szempontból nehezebb feladat, mint a 2010 utáni kárrendezés volt.
A Magyar Hírlap keddi számában megjelent interjúban a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy próbáljanak minél több objektív számot keresni a kormányzati teljesítmény, a demográfiai folyamatok mérésére.

Hozzátette, hogy a Fidesz szeptember ötödikén Kötcsén egyre inkább az ilyen mutatók alapján értékeli majd a politikai helyzetet, míg a szakpolitikai kérdésekről a kormányzat is mérleget von, elemző módon igyekszik visszatekinteni az elmúlt öt, illetve az elmúlt egy évre. Ezt a „harag és részrehajlás” nélküli szakpolitikai önvizsgálatot most tartják meg először, de hagyományteremtő céllal, mostantól minden évben lesz ilyen eszmecsere – mondta a miniszter a lapnak.

Lázár János szólt arról is, hogy szeptemberben tizenötödikén születik majd döntés a kormányzati személycserékről, ami nem rokon- és ellenszenv, esetleg párpolitikai helyértékek alapján történik majd, hanem kizárólag a szakmai teljesítmény alapján. [Valós teljesítmény nélkül nincs mit eladni]”

——

„…A Miniszterelnökség vezetője elmondta: a kormánykonferencián – amelyet a tervek szerint ezentúl minden évben megtartanak az őszi parlamenti ülésszak előtt – Orbán Viktor a polgári berendezkedés megerősítésének szemüvegén keresztül tekintette át az elmúlt egy, illetve az elmúlt öt év teljesítményét. Zárszavában pedig arról beszélt a miniszterelnök, hogy 2018-ig mikor és milyen feladatok teljesítése áll a kabinet előtt, és hogy „2018 milyen lehetőségeket kínál nekünk, ha hosszú távon Magyarországon egy polgári berendezkedést szeretnénk (…) mindenkinek felkínálni”.

A kormányfő azt is jelezte, a minisztereknek és az államtitkároknak a következő egy évben van még módjuk arra, hogy a kitűzött célok érdekében szükséges lépéseket megtegyék, 2017-2018 már a következő választásról szól majd – idézte Orbán Viktor szavait a Miniszterelnökség vezetője, aki úgy fogalmazott: kijelölték a következő egy évet mint a cselekvés legfontosabb évét.

A kormánykonferencián Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövet prezentációjában megtárgyalták a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi jelentését, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Jó állam-jelentését Patyi András rektor előadásában. Lázár János megjegyezte: ismertek az OECD kritikái például a magyar oktatási és egészségügyi rendszerről, de ismertek az elismerő szavak is arról, amit 2010 és 2014 között a magyar államháztartás gazdasági konszolidációjáért tett a kormány.

Az ezt követő gazdasági blokkban Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról adtak számot, hogyan tartható fenn hosszú távon Magyarország folyamatos gazdasági növekedése, ami „a polgári berendezkedés legfontosabb tartópillére” – tájékoztatott Lázár János, aki példaként említette az államadósság további csökkentését, az innováció jelentős növelését, a magyar gazdaságnak „a harmadik ipari forradalomhoz való csatlakozását” és a munka világának további erősítését.

Granasztói György miniszterelnöki megbízott a magyar polgárrá válás múltjáról, jelenéről és jövőbeli perspektíváiról beszélt, a Központi Statisztikai Hivatalt vezető Vukovich Gabriella pedig a 2010 óta tartó társadalmi folyamatokba adott betekintést.

Emellett Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét kérte hozzászólásra a kormányfő – számolt be a Miniszterelnökség vezetője a kibővített kormányülésnek tekinthető kormánykonferenciáról.

Összegzése szerint az előadások egybecsengtek például abban, hogy a következő időszakban nem lehet eltekinteni attól, milyen kárt okoz a magyar vállalkozásoknak az állami bürokrácia…[Cél a polgári berendezkedés megerősítése]”

Forrás:
Valós teljesítmény nélkül nincs mit eladni; Miniszterelnökség; 2015. augusztus 25.
Cél a polgári berendezkedés megerősítése; Miniszterelnökség; 2015. augusztus 25.