Skip to main content
energiaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A raktárkészleteket is beköthetnék a NAV-hoz

Szerző: 2015. szeptember 5.No Comments

„Az online pénztárgépek elvét követve a cégek készletnyilvántartását is beköthetnék az adóhivatalhoz – véli a kereskedelmi és iparkamara elnöke. Parragh László szerint a hatóság a mainál jóval több informatikai megoldást alkalmazhatna, s a szervezet működésének átalakításakor módosítani kellene a bizonyítási szabályokon és az adminisztrációs előírásokon is. Az adóhivatal hatékonyabb munkája megteremthetné az anyagi alapot a közterhek újabb csökkentéséhez.

Kormányzati szereplők mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képviselői is részt vesznek abban a munkacsoportban, amely az adóhivatal átalakításának lehetséges módozatait tekinti át. – Az MKIK a vállalkozók tapasztalatainak, kívánalmainak közvetítésével igyekszik segíteni a testület tevékenységét – mondta a Magyar Idők kérdésére a kamara vezetője. Annak kapcsán, hogy melyek lehetnek a hatósági munka kritikus pontjai, Parragh László több tényezőre hívta fel a figyelmet. Elsőként azt mondta: úgy tűnik, mintha az adóhivatal mellett elment volna az idő. Az MKIK elnöke ezzel arra utalt, hogy a technika fejlődésé­ben rejlő lehetőségeket a hatóságnak is ki kellene használnia. – Az online pénztárgépek rendszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de a számítástechnika vívmányait újabb színtereken is hasznosítani lehetne – fogalmazott Parragh László, hozzátéve: a kasszákhoz hasonlóan a cégek készletnyilvántartásait is be lehetne kötni az adóhivatalhoz. Így az ellenőrök a közúti áruszállítást ellenőrző rendszer segítségével nyomon követhetnék a beszerzést, az online pénztárgépek adatai alapján szemmel tarthatnák az értékesítéseket, az új megoldással pedig pontos képet kapnának arról, hogy az adott cég raktárában mennyi termék van. A revízió alkalmával így elegendő lenne csak a készleteket ellenőrizni. A feketézés, a visszaélés lehetősége a mainál is szűkebb volna.

– Lényeges lenne emellett az adminisztrációs terhek enyhítése is – mondta a kamarai elnök. Ennek szerinte az volna az egyik legegyszerűbb módja, ha a jövőben nem kellene azokat az adatokat megadniuk a gazdasági szereplőknek, a polgároknak, amelyek az állam valamely hatóságánál már megvannak. – Ha például ingatlanügyi adatra van szükség, az adóhivatal vegye fel a kapcsolatot a földhivatallal, amennyiben pedig bérügyi, munkaügyi információ szükséges, az adóigazgatás tekintse át a munkáltató beadványait vagy forduljon a társadalombiztosítási, vagy más hatósághoz – fogalmazott Parragh László. – S az is nagy előnyökkel járhatna – jegyezte meg –, amennyiben az adóhivatal a mainál hatékonyabban elemezné az adatbázisokat.

Harmadik szempontként az elnök a bizonyítási teher ügyét említette meg. – Elsősorban a hatóságnak kelljen bizonyítania, hogy valamely cég vagy magánszemély megszegte a szabályokat – mondta. Sokszor az adóhivatal könnyebben szerzi be a szükséges dokumentumokat, így számos esetben elég lehetne az adófizető nyilatkozata is. Végezetül Parragh László arra hívta fel a figyelmet: nemzetgazdasági érdek, hogy az adóhivatal minél hatékonyabban működjön. Az illegális viszonyok visszaszorítása, a visszaélés lehetőségének szűkítése az adóbevételek emelkedésével is járhat. Ha pedig így lesz, az MKIK vezetője szerint a megnyíló pénzügyi mozgásteret újabb adócsökkentésre kellene felhasználni.”

Forrás:
A raktárkészleteket is beköthetnék a NAV-hoz ; Magyar Idők; 2015. szeptember 5.