Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Megnyílt az enyingi kormányablak

Szerző: 2015. szeptember 5.No Comments

„Enyingen, a Batthyány-kastély felújított szárnyában adta át a Fejér Megyei Kormányhivatal hetedik kormányablakát Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár és Simon László kormánymegbízott szeptember 3-án. Az esztendő végétől már 11 integrált ügyfélszolgálat áll Fejérben az emberek rendelkezésére, széles körű közigazgatási szolgáltatásokkal.

Az eseményen Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője hangsúlyozta: a cél az egyablakos ügyintézés, amellyel az ügyfelek időt és energiát takarítanak meg, a közigazgatást pedig hatékonyabbá válik. A kormányablakok hatáskörébe jelenleg 423 ügykör tartozik, vagyis az eddigi, 110 okmányirodai feladatkörbe tartozó ügyeken túl mostantól Enyingen is további 302 fajta ügyet kezdeményezhetnek az állampolgárok.

A kormányablakok tevékenysége azt bizonyítja, hogy Fejér megyében jelentős az igény az integrált ügyfélszolgálatok közigazgatási szolgáltatásaira. Immár több mint 243 ezer ügyfélnek 312 ezer ügyben segítettünk az integrált ügyfélszolgálatokkal, az első két kormányablak 2011-es átadása óta – mondotta Simon László.

Az enyingi beruházás a Fejér megyei kormányablakok komplex akadálymentesítése projekt hetedik átadott helyszíne, amely a korábban okmányirodaként működő kastélyszárny átalakításával valósult meg. Az új kormányablak 5 ügyfélkiszolgáló munkaállomással, komfortosabb ügyféltérrel, kibővült ügykörrel kezdte meg a működését, a feladatokat 7 kormánytisztviselő látja el. A beruházás összköltsége bruttó 23 millió 84 ezer forint, melyből az uniós támogatás 9 millió 91 ezer forint.

Fejér megyében további öt helyen nyit még kormányablakot a kormányhivatal, ezek közül négyet még az idén átadnak. Szeptember 4-én Móron, szeptember 8-án Adonyban, később majd Gárdonyban és Fehérváron, a Koch László utcában. Az esztendő végétől tehát már 11 integrált ügyfélszolgálat áll Fejérben az emberek rendelkezésére.

Az átadó ünnepségen elhangzott: folyamatosan számolják fel a korábbi rendszert, amelyben az ügyfélnek kellett végigjárnia a hivatali labirintusokat. A cél, hogy az ügyiratok mozogjanak a hivatalok között, és a kérelmek minél nagyobb része otthonról, elektronikusan is legyen benyújtható. Ne az embereknek kelljen a különféle hivatalokhoz és azok nyitva tartási idejéhez igazodniuk, hanem a jól képzett ügyintézők, az ügyek megoldási lehetőségei kerüljenek minél közelebb az emberekhez. Nemcsak beruházásokat adunk tehát át, hanem a közigazgatás szemléletét is formáljuk – emelte ki dr. Simon László kormánymegbízott.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára avató beszédében elmondta: hazánkban az enyingi a 136. integrált ügyfélszolgálat, a cél az, hogy 278 működjön, vagyis a közigazgatás az emberekhez, vállalkozásokhoz közelebb kerüljön, hatékonyabban, rugalmasabban szolgáljon. Magyarország versenyképességének záloga az, hogy e célt miként sikerül megvalósítani – mondotta az államtitkár. Fontos szerepe lesz ebben az e-közigazgatás fejlesztésének is.

Kovács Zoltán kiemelte: Fejér megyében jók az ügyfélelégedettségi mutatók. Fontos, hogy valamennyi kormányhivatalban, járási hivatalban ügyfélbarát hozzáállás fogadja az embereket, vállalkozásokat, hatékony, rugalmas legyen az ügyintézés. A törvényhozás is kiemelt feladatnak tartja a bürokrácia csökkentését, 92 törvény módosítását tervezi a Kormány. Az ügyintézési határidők csökkennek, az eljárásrendeket is egyszerűsítik majd az új jogszabályok, építve az alulról érkezett észrevételekre.

Az enyingi kormányablak-átadó ünnepségen a nemzeti színű szalagot Kovács Zoltán államtitkár, Simon László kormánymegbízott, Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke, Viplak Tibor, a város polgármestere és Zámbó Tiborné, a járási hivatal vezetője vágta át.”

Forrás:
Megnyílt az enyingi kormányablak; OrientPress; 2015. szeptember 3.