Skip to main content
közigazgatási informatikatávközlés

A Huawei és az Antenna Hungária vehet részt az MVM NET LTE450 hálózatának kiépítésében

Szerző: 2015. szeptember 10.No Comments

„A Huawei Technologies Hungary rendszerszállítóként, az Antenna Hungária Zrt. generálkivitelezőként vehet részt az MVM NET Zrt. LTE 450 technológiára épülő országos lefedettségű hálózatának kiépítésében. A hálózat elsősorban a kormányzati célú távközlési igényeket szolgálja ki, létrehozása nagymértékben hozzájárul a digitális közszolgáltatások fejlesztéséhez Magyarországon.

​A Magyar Kormány stratégiai partnere, a kínai székhelyű Huawei Technologies mobil- és telekommunikációs eszközöket, professzionális szervereket és adattárolókat, valamint hálózati berendezéseket gyártó vállalat, rendszerszállítóként vehet rész az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. LTE450 technológiára épülő országos lefedettségű hálózatának kiépítésében. A Huawei a világ egyik vezető következő generációs LTE hálózat szállítója, elsőként ez a cég létesített 450-es frekvencia tartományban működő LTE (Long Term Evolution, negyedik generációs vezeték nélküli, gyors adatátviteli technológia) mobil kereskedelmi távközlési szolgáltató hálózatot Finnországban.

A projekt határidőre és megfelelő minőségben történő elkészülésére garanciát jelent az együttműködésben generálkivitelezőként részt vevő Antenna Hungária Zrt., amely az állami tulajdonú hálózatok konszolidációjának köszönhető szinergialehetőségeket a lehető legnagyobb mértékben ki tudja használni.

A rendszerszállító és a generálkivitelező partnereket versenyeztetési eljárás keretében, több jelentkező közül választották ki.

A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) üzemeltetésével 2012. óta az MVM NET végzi a kormányzati célú távközlési tevékenységek biztosítását. A korszerű, nagy kapacitású és kimagasló megbízhatóságú optikai gerinchálózat immáron mobil technológiával is kiegészül.

A Digitális Nemzet Fejlesztési programban megfogalmazott kormányzati célokkal összhangban a nemzeti tulajdonban lévő távközlési cég szolgálja majd ki a gépek közti kommunikációra (machine-to-machine, m2m) vonatkozó kormányzati igényeket, valamint lehetővé teszi az okos mérési szolgáltatások létrejöttét. A 450 MHz-es frekvencia tartomány egyik legnagyobb előnye, hogy a magasabb frekvencia tartományokhoz képest lényegesen kevesebb bázisállomással teszi lehetővé a teljes országos szolgáltatási lefedettséget, így alacsonyabb költséggel és rövidebb idő alatt telepíthető.

A Magyarországon most kiépülő technológia valódi innovációnak számít, hiszen ilyen fejlett 4G hálózat eddig még nem épült Európában. Az LTE MIMO típusú technológia ugyanis forradalmasítja a jelátvitelt és a korábbiaknál is jobb adatforgalmat biztosít a hálózaton belül. Az MVM NET által életre hívott hálózat már most több, mint 30 százalékos országos lefedettséggel rendelkezik. A rendszer több sikeres tesztelésen átesett és számos kormányzati célú alkalmazásra használják is próba üzemmódban. A teljes hálózati készültséget – a frekvenciahasználati szerződésben vállalt 95 százalékos területi lefedettséget – a hálózat várhatóan 2016 márciusában érheti el. Ez azt jelenti, hogy az eredetileg tervezett 1,5 év helyett a teljes LTE 450 hálózat mindössze 8 hónap alatt készülhet el.[MVM NET]”

———

„Az MVM Net tavaly tavasszal nyerte meg a 450 megahertzes sáv hasznosítási jogát, arra április utolsó napján szerződött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH). Akkor még rohamtempóban kívánták megépíteni a hálózatot. Később módosították a projektet, ez elsősorban M2M-igényeket (gépek, tehát például a takarékosabb energiafelhasználás érdekében gáz- vagy villanyórák, valamint a központ; a kamionok útdíj-regisztrációs egységei; esetleg az online pénztárgépek közötti) kiszolgáló hálózaton a modernebb LTE-technológiát vettek célba, ami növelte a költségeket is. Végül az anyavállalat decemberben adta áldását a beruházásra.

Az MVM Net a zöld jelzésre jelentős csúszásba került, hiszen a frekvenciasáv használatáról szóló szerződés szerint már az év elejére biztosítania kellett volna az adatátvitelt az egy számjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban. A késedelmek miatt a hatóság 12 millió forintra büntette meg az állami céget, és előírta, hogy idén június végéig milyen lefedettséget kell elérnie, valamint hogy a cég december 31-ig biztosítsa a szolgáltatást az ország összes egy számjegyű útján.[IT café]”

Forrás:
A Huawei és az Antenna Hungária vehet részt az MVM NET LTE450 hálózatának kiépítésében; MVM NET; 2015. szeptember 10.
Márciusra készülhet el a „negyedik mobilhálózat”; IT café; 2015. szeptember 10.