A Huawei és az Antenna Hungária vehet részt az MVM NET LTE450 hálózatának kiépítésében

„A Huawei Technologies Hungary rendszerszállítóként, az Antenna Hungária Zrt. generálkivitelezőként vehet részt az MVM NET Zrt. LTE 450 technológiára épülő országos lefedettségű hálózatának kiépítésében. A hálózat elsősorban a kormányzati célú távközlési igényeket szolgálja ki, létrehozása nagymértékben hozzájárul a digitális közszolgáltatások fejlesztéséhez Magyarországon.

​A Magyar Kormány stratégiai partnere, a kínai székhelyű Huawei Technologies mobil- és telekommunikációs eszközöket, professzionális szervereket és adattárolókat, valamint hálózati berendezéseket gyártó vállalat, rendszerszállítóként vehet rész az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. LTE450 technológiára épülő országos lefedettségű hálózatának kiépítésében. A Huawei a világ egyik vezető következő generációs LTE hálózat szállítója, elsőként ez a cég létesített 450-es frekvencia tartományban működő LTE (Long Term Evolution, negyedik generációs vezeték nélküli, gyors adatátviteli technológia) mobil kereskedelmi távközlési szolgáltató hálózatot Finnországban.

A projekt határidőre és megfelelő minőségben történő elkészülésére garanciát jelent az együttműködésben generálkivitelezőként részt vevő Antenna Hungária Zrt., amely az állami tulajdonú hálózatok konszolidációjának köszönhető szinergialehetőségeket a lehető legnagyobb mértékben ki tudja használni.

A rendszerszállító és a generálkivitelező partnereket versenyeztetési eljárás keretében, több jelentkező közül választották ki.

A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) üzemeltetésével 2012. óta az MVM NET végzi a kormányzati célú távközlési tevékenységek biztosítását. A korszerű, nagy kapacitású és kimagasló megbízhatóságú optikai gerinchálózat immáron mobil technológiával is kiegészül.

A Digitális Nemzet Fejlesztési programban megfogalmazott kormányzati célokkal összhangban a nemzeti tulajdonban lévő távközlési cég szolgálja majd ki a gépek közti kommunikációra (machine-to-machine, m2m) vonatkozó kormányzati igényeket, valamint lehetővé teszi az okos mérési szolgáltatások létrejöttét. A 450 MHz-es frekvencia tartomány egyik legnagyobb előnye, hogy a magasabb frekvencia tartományokhoz képest lényegesen kevesebb bázisállomással teszi lehetővé a teljes országos szolgáltatási lefedettséget, így alacsonyabb költséggel és rövidebb idő alatt telepíthető.

A Magyarországon most kiépülő technológia valódi innovációnak számít, hiszen ilyen fejlett 4G hálózat eddig még nem épült Európában. Az LTE MIMO típusú technológia ugyanis forradalmasítja a jelátvitelt és a korábbiaknál is jobb adatforgalmat biztosít a hálózaton belül. Az MVM NET által életre hívott hálózat már most több, mint 30 százalékos országos lefedettséggel rendelkezik. A rendszer több sikeres tesztelésen átesett és számos kormányzati célú alkalmazásra használják is próba üzemmódban. A teljes hálózati készültséget – a frekvenciahasználati szerződésben vállalt 95 százalékos területi lefedettséget – a hálózat várhatóan 2016 márciusában érheti el. Ez azt jelenti, hogy az eredetileg tervezett 1,5 év helyett a teljes LTE 450 hálózat mindössze 8 hónap alatt készülhet el.[MVM NET]”

———

„Az MVM Net tavaly tavasszal nyerte meg a 450 megahertzes sáv hasznosítási jogát, arra április utolsó napján szerződött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH). Akkor még rohamtempóban kívánták megépíteni a hálózatot. Később módosították a projektet, ez elsősorban M2M-igényeket (gépek, tehát például a takarékosabb energiafelhasználás érdekében gáz- vagy villanyórák, valamint a központ; a kamionok útdíj-regisztrációs egységei; esetleg az online pénztárgépek közötti) kiszolgáló hálózaton a modernebb LTE-technológiát vettek célba, ami növelte a költségeket is. Végül az anyavállalat decemberben adta áldását a beruházásra.

Az MVM Net a zöld jelzésre jelentős csúszásba került, hiszen a frekvenciasáv használatáról szóló szerződés szerint már az év elejére biztosítania kellett volna az adatátvitelt az egy számjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban. A késedelmek miatt a hatóság 12 millió forintra büntette meg az állami céget, és előírta, hogy idén június végéig milyen lefedettséget kell elérnie, valamint hogy a cég december 31-ig biztosítsa a szolgáltatást az ország összes egy számjegyű útján.[IT café]”

Forrás:
A Huawei és az Antenna Hungária vehet részt az MVM NET LTE450 hálózatának kiépítésében; MVM NET; 2015. szeptember 10.
Márciusra készülhet el a „negyedik mobilhálózat”; IT café; 2015. szeptember 10.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatási informatika, távközlés
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.