Skip to main content
informatikapolitikai informatika

Magyarok is telefonos alkalmazást fejlesztenek a menekülteknek

Szerző: 2015. szeptember 11.No Comments

„Több országban bevált módszer lett, hogy telefonos alkalmazásokat fejlesztenek a menekültek számára, hogy ellássák őket megérkezésükkor a legfontosabb információkkal, így elkerülhetőbb a káosz, és mindenki könnyebben juthat a szükséges ellátáshoz. A nyugati példák után a Migration Aiddel közösen fejlesztenek hasonló magyarországi alkalmazást – írja a 444.hu.

Számos példát találni a nyugati országokban a menekültek lehető legszéleskörűbb segítésére, kihasználva a technológiai lehetőségeket. A menekültek legfontosabb eszköze az okostelefonjuk lett, ezzel navigálnak több országon keresztül, de így értesülnek a legfontosabb hírekről is. Berlinben és Drezdában civil és egyetemi fejlesztők közösen alkottak jogi kisokost, szálláshelykeresőt, vagy fuvart biztosító autósokat is találhatnak az applikációk segítségével.

A 444 szólaltatta meg a Migration Aid szóvivőjét, aki beszámolt a már elérhető alkalmazás alapfunkcióiról. Zsohár Zsuzsannáék célja, hogy az információk lehetőleg ne utoljára a menekültekhez jussanak el, értesüljenek az éppen folyamatosan változó, rájuk vonatkozó jogszabályokról, de tudathatnak a menekültekkel olyan alapvető információkat is, hogy Magyarországon iható a csapvíz. Egy hírfolyam is tartozik az alkalmazáshoz, így egyből értesülhetnek például azokról az esetekről, ha az osztrák hatóságok lezárnák a határt, vagy ha a vonatok indulási rendje megváltozna.”

Forrás:
Magyarok is telefonos alkalmazást fejlesztenek a menekülteknek; HVG.hu; 2015. szeptember 11.