Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Két kormányablakot adtak át Nyíregyházán

Szerző: 2015. szeptember 20.No Comments

„Az idén márciusban bejelentett Digitális Magyarország című infokommunikációs fejlesztési program összekapcsolódott a kormányablak-rendszerrel, a kormányablakokban 2015 végéig negyven ügytípus elektronikus intézésére is lehetőség lesz – mondta el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2015. szeptember 9-én.

A kormány célja, hogy olajozottan működő, ügyfélközpontú közigazgatást építsen ki, és felzárkózzon a 21. századi technikai követelményekhez – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, hogy a kormányablakokhoz forduló ügyfelek több mint 45 százalékánál öt, 44 százalékuknál pedig tizenöt percen belüli az ügyintézési idő.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta, a kormányablakokban – amelyek száma év végére országosan eléri a 278-at és amiből 22 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fog működni – már több mint 400 ügytípust lehet intézni.

Az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépésekor az egyik legfontosabb feladataként a közigazgatás megújítását tűzte ki célul. Megvalósult a megyei területi középszint integrációja, a járások létrehozása, a járási kirendeltségek és az ügysegédek rendszerének kialakítása is. Az ügyintézés fejlődése egy másik területen, a Digitális Nemzet Fejlesztési Programban is tetten érhető, az állam ugyanis abban gondolkodik, hogy a naponta használt okostelefonokat miként tudná „becsatornázni” az állami ügyintézésbe. Ehhez szükséges a szélessávú internet kiépítése, amit a ciklus végéig 3,5 millió háztartásban, 100 milliárd forint feletti beruházással biztosít majd a kormány.

Kovács Zoltán elmondta, ebben az évben országosan mintegy 1 millió 700 ember kereste fel a kormányablakokat, az intézmény ismertsége 55 és 60 százalék közötti a 2011-es 20 százalékos adathoz képest. Beszédében ugyanakkor fontosnak nevezte az informatikai rendszerek összekapcsolását, az ügyek otthonról történő, online ügyintézését, a vállalkozók számára pedig olyan lehetőségek biztosítását, hogy ne kelljen az idejüket a hivatalokban tölteni. A következő hónapban olyan törvénymódosításokat terjesztenek az Országgyűlés elé, amelyek például a bürokrácia csökkentését, az engedélyhez kötött eljárásoknál a bejelentés lehetőségét tartalmazzák, ezek mellé jön majd az állami rezsicsökkentés is.

Az ünnepség után Seszták Miklós és Kovács Zoltán a városi és megyei önkormányzat tisztségviselői, országgyűlési képviselők és a térségi kormányhivatal vezetői jelenlétében adta át a korábbi városi okmányiroda helyén létesített új, valamint a 2011 óta a Hősök terén működő, felújított kormányablakokat.”

Forrás:
Két kormányablakot adtak át Nyíregyházán; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2015. szeptember 10.