Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Simplificar: új portál Portugáliában a bürokratikus terhek csökkentéséért

Szerző: 2015. szeptember 20.No Comments

„A portugál kormányzat elindította a Simplificar nevű portált. Szeretnének segítséget kapni a közigazgatás modernizációjához és egyszerűsítéséhez. A portál segítségével az állampolgárok és vállalkozások megjelölhetik, hogy ha a szabályozást túlzónak tartják, illetve megoldási javaslatokat is tehetnek. 2015. szeptember 4-e óta működik. Rendszeres akciók lesznek a túlzó bürokratikus szabályozás felderítésére. Indulásnak az élőállatokkal kapcsolatos rendelkezések egyszerűsítéséről (vállalkozások), illetve a lakásfelújítás szabályzásának könnyebbé tételéről (állampolgárok) lehet véleményt mondani.

A portálnak van egy WikiLegis nevű része, itt a létező törvényeket lehet módosítani (kiegészíteni), illetve új törvényeket javasolni.

A webhely biztosítja, hogy minden javaslatot, megjegyzést, hozzászólást, szavazási végeredményt a megfelelő közigazgatási szervezethez fogják továbbítani.

A Simplificar Program három alapelve[angolul. Szerk.]:

  • Csak egyszer kérdezni: 2015, májusa óta az állampolgároktól nem kérhető olyan információ, amely már megtalálható valamely állami nyilvántartásban
  • Alapvetően digitális: 2014. májusa óta a portugál közszolgáltatásokat elérhetővé kell tenni onlájn , hacsak valamilyen okból ez nem lehetetlen
  • Eggyel több-eggyel kevesebb: Az új szabályozás következtében keletkező minden eurónyi új terhet ellensúlyozni kell a terhek ugyanolyan mértékú csökkentésével, más szabályozási területeken.

Forrás:
New portal aims to reduce bureaucracy in Portugal; Gijs Hillenius; Joinup, Európai Bizottság; 2015. szeptember 11.
Lásd még: Simplificar és Foi hoje lançado o site simplificar; Agência para a Modernização Administrativa; 2015. szeptember 4. és National Simplification Programme (Simplex Nacional); ePractice.eu; 2012. július 4.