Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Feloldotta az uniós gazdaságfejlesztési pénzek kifizetésének tilalmát az Európai Bizottság

Szerző: 2015. szeptember 26.No Comments

„Fellélegezhet a költségvetés, feloldotta az uniós gazdaságfejlesztési pénzek kifizetésének tilalmát az Európai Bizottság – tudta meg a Magyar Idők. Az április óta tartó vita lezárultával több mint 100 milliárd forint érkezhet Magyarország számlájára. Piaci szakértők szerint a költségvetési egyenleg mellett az államadósságra is érezhető hatást gyakorolhat az újranyíló brüsszeli pénzcsap.

Feloldotta az Európai Bizottság a Gazda­ság­fejlesztés operatív program (GOP) első, második és harmadik prioritásának felfüggesztését – értesült a Magyar Idők. A szeptember huszonharmadikán született brüsszeli határozattal lezárul a mintegy 700 milliárd forintnyi támogatást érintő vizsgálat. Miután a felfüggesztés pillanatáig az irányító hatóság a teljes összeg mintegy nyolcvan százalékát már kifizette a kedvezményezetteknek, tavaly decemberig 557 milliárd forintot pedig el is elszámolt Brüsszellel, így most több mint 100 milliárd forint kifizetése előtt nyílik meg az út.

A Miniszterelnökségtől kapott információk szerint a bizottság által javasolt korrekció mértékét a hosszadalmas tárgyalások eredményeként sikerült mérsékelnie a kormánynak. A jelenlegi megállapodás 66,4 millió eurós (20 milliárd forint) átalánykorrekcióról és projektenként további 720 eurós (220 ezer forintos) korrekcióról szól. Brüsszel emellett egy 4,271 millió eurós tételes elvonást is kér, ezzel kapcsolatban azonban még nem született egyezség a felek között. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szankció mértéke a GOP forráskeretének mindösszesen két százalékát teszi majd ki.

Az Európai Bizottság a GOP, az innovációs pályázatok, a vállalkozások komplex fejlesztései és az üzleti infrastruktúra-fejlesztések kapcsán vizsgálódott. Az első három prioritásban összesen 70 ezer projektből és mintegy 43 ezer megkötött vállalkozói szerződésből szúrópróbaszerűen 53 projektet választott ki. Az ellenőrzött pályázatok közül 19 projekttel kapcsolatban fogalmaztak meg kifogásokat, a testület a nyertes pályázatokat kiválasztó rendszerben talált kivetnivalót.

A kormány június 15-én tájékoztatta a bizottságot arról, hogy az általa előírt korrekciós intézkedéseket végrehajtotta, a bizottság ezt többszöri egyeztetést követően most fogadta el. A Miniszterelnökség szerint a felfüggesztés forrásvesztési kockázattal nem járt, pénzügyi veszteség pedig nem érte Magyarországot. Csupán egy technikai vita zajlott hazánk és a bizottság között, amely az előző kifizetési ciklus kiválasztási gyakorlatáról szólt. Makrogazdasági szempontból épp a legjobbkor nyílt meg újra az uniós pénzcsap, az augusztus végi adatok szerint ugyanis a le nem hívott és előre kifizetett uniós fejlesztési pályázatok miatt a központi költségvetésben mintegy 500 milliárd forintos lyuk keletkezett. Piaci szakértők szerint, ha Brüsszel végre megkezdi a pénzek átutalását, a büdzsé egyenlege látványosan javulni fog. Így az év egészére vonatkozó deficitadatok sokkal jobbak lehetnek a vártnál. Egy lapunknak nyilatkozó makrogazdasági szakértő szerint megtörténhet, hogy az államháztartási hiány a várt 2,4 százalék helyett 1 százalék körül alakul.

Az államadósság kapcsán is komoly előrelépés várható. Az Államadósság-kezelő Központnak (ÁKK) az előfinanszírozás miatt korábban jóval több állampapírt kellett kibocsátania, viszont ha a Brüsszeltől kapott pénzek beépülnek a rendszerbe, az adósságot gyorsabban lehet leépíteni. Az államadósság finan­szírozása pedig még kedvezőbb lehet, hiszen az ÁKK nemrég jelentette be, hogy visszafogja a 3 és a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek meghirdetett mennyiségét, miközben az MNB eltolja az úgynevezett egynapos betéti és hitelkamatokat, hogy a bankok is minél több állampapírt vegyenek. Szakértők szerint ezzel alaposan csökkenhetnek a hozamok, vagyis áttételesen még kedvezőbb lesz az államadósság finanszírozása, a kamatköltségek tovább csökkennek, az államháztartási célokat pedig könnyebben lehet teljesíteni.”

Forrás:
Megnyitotta Brüsszel a pénzcsapot; Magyar Idők; Köpöncei Csilla; 2015. szeptember 25.