Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Nőtt a GINOP éves támogatási kerete

Szerző: 2015. szeptember 29.No Comments

„Elfogadta a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Éves Fejlesztési Keretének (ÉFK) módosítását. Ennek következtében 74 milliárd forinttal emelkedett a keretösszeg , és így a teljes 2700 milliárd forintos GINOP keret egyharmada, több mint 900 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érhető el és pályázható 2015. december 31-ig – tájékoztatta Rákossy Balázs az MTI-t közleményben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hozzátette: az új keret alapján az őszi-téli periódus intenzív lesz, mintegy 30 pályázati felhívás jelenik meg közel 400 milliárd forint értékben még a GINOP-ban.

Rákossy Balázs szerint a változtatások okai között szerepel, hogy a piaci igényekhez igazodva, a tervezettnél korábban jelennek meg a kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) típusú felhívások, amelyek nagyban segítik a jövő évi uniós források kifizetésének felgyorsítását.

A népszerű, mikro-, kis-és középvállalkozásoknak (kkv) szóló, termelési kapacitásbővítő típusú felhívások kerete 34 milliárd forintra emelkedik. Ez biztosítja, hogy minden, formailag és tartalmilag megfelelő projektnek megítélhető legyen a támogatás – hangsúlyozta az államtitkár.

A jelenleg is futó, a kkv-k kapacitásbővítő beruházásainak támogatására irányuló felhívásnál 20-ról 40 milliárd forintra emelkedik a keret. A növekmény elsősorban a nagyobb gazdasági felzárkózást igénylő Szabad Vállalkozási Zónákban lesz felhasználható a tájékoztatás szerint.

A módosításokat indokolta az is, hogy a pénzügyi eszközökkel kapcsolatos uniós szabályozási késedelem miatt az idén csak a pénzügyi közvetítők kiválasztásával kapcsolatos felhívások tudnak megjelenni, a kombinált termékek (hitel+támogatás típusú) csak 2016-ban – ismertette az NGM államtitkára.

A módosítással a tervezett 68 helyett 52 felhívással számolhatunk, ezek keretösszege azonban 74 milliárd forinttal megnő: 828,04 milliárd forint helyett 902,48 milliárd forint lesz.

Rákossy Balázs emlékeztetett: a GINOP keretében eddig 22 pályázati felhívás jelent meg, amelyek elérhető forráskerete 541 milliárd forint. A kormány korábbi döntése értelében 2017 június végéig a teljes keretösszeg, vagyis a 2700 milliárd forint áll rendelkezésre majd a megjelenő felhívásokon keresztül. Ezek a fejlesztési források jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság jövőbeni növekedéséhez, a foglalkoztatás bővítéséhez.”

Forrás:
Nőtt a GINOP éves támogatási kerete; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. szeptember 29.