Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Varga Mihály az adóügyi változásokról

Szerző: 2015. október 2.No Comments

„Az adóeljárás szabályait is átírná a szaktárca azért, hogy megváltozzon az adóhivatal szemléletmódja. A tervek szerint egyes esetekben rövidebb ideig tartanának a jövőben a vizsgálatok, emellett a hatóságnak felelősséget kellene vállalnia saját mulasztásáért, hibáiért. Varga Mihály miniszter szerint a hivatalnokok kellő képzésére is nagy szükség van.

Az adóhivatal szervezete, struktúrája mellett az adóeljárás részleteit megszabó jogszabály is alapvetően módosulhat a közeli időkben – ezt mondta lapunknak a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elöljáróban leszögezte: a különféle módosítások bevezetésekor a legfontosabb szempont, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezentúl is az elvárásnak megfelelően szedje be a közterheket. – Nem mindegy ugyanakkor – jegyezte meg –, hogy a közös kiadások finanszírozásához szükséges összegeket miképpen garantálja az adóigazgatás. – Nonszensznek tartom például, hogy a revizorok egy-egy ellenőrzés elvégzéséhez hónapokra beköltözhetnek a vállalkozás irodáiba. Az efféle jelenség a magyar gazdaság versenyképességét is ronthatja – mondta a miniszter.

A vizsgálatok hosszúságáról szólva pedig megjegyezte: tarthatatlan, hogy a hatósági eljárás két-három éven keresztül is húzódhat, ez – rosszabb esetben – a vállalkozás működésének ellehetetlenüléséhez is vezethet. Mindezek miatt a szaktárca azt tervezi, hogy a NAV ellenőrzéseit – egyes esetekben – szoros időbeli keretek közé szorítja. A tervezett új szabályok előnyben részesítenék azokat a gazdasági szereplőket, amelyek az utóbbi években rendre pontosan eleget tettek adóügyi kötelezettségeiknek: az ügyeikben folytatott vizsgálatokat a hatóságnak hat hónap alatt be kellene fejeznie. Varga Mihály szerint a hivatal munkájának hatékonyságát, megbízhatóságát az is növelhetné, ha előírnák, hogy a hatóság felelősséggel tartozzon az ügyek elhúzódásáért, a vizsgálatok megállításáért, a NAV esetleges súlyos hibáiért.

A kormány a hatósági hozzáálláson is szeretne változtatni – mondta a miniszter, majd megjegyezte: ebben nagy szerepet játszhat a hivatal szervezetének tervezett átalakítása és az adóeljárás rendjének átírása is. Emellett persze szükség lesz a NAV dolgozóinak megfelelő és rendszeres képzésére. Varga Mihály hozzátette, az adóhivatalban több mint húszezren dolgoznak, akadhatnak köztük olyan megtévedt emberek, akik félreértik szerepüket. – A szervezet az elmúlt másfél évben 30-35 munkatárstól vált meg, mert kiderült: az érintettek méltatlanok rá, hogy a NAV kötelékében folytassák pályájukat – mondta a miniszter.

Mint megtudtuk, a tervek között több más elem is szerepel. Például az, hogy 2017-től – az érintettek közreműködése nélkül – az adóhivatal készítse el a polgárok személyi jövedelemadó-bevallását. – Nincs értelme annak, hogy minden év áprilisában, májusában több millió magánszemélyt hozzon az állam stresszhelyzetbe olyan adatok elkérése miatt, amelyek az adóhivatalnál jórészt egyébként is megvannak – mondta magyarázatként a tárcavezető.

Lényeges, hogy a tervezett intézkedések már a következő esztendőben életbe léphetnek, s kisvártatva az adóeljárás szabályrendszerének átfogó reformja is elkövetkezhet. – Az adózás rendjét megszabó mostani törvényt teljesen új jogszabály váltja majd fel, minden bizonnyal 2017 elején – fogalmazott Varga Mihály. A fontos adóügyi rendelkezéseknek ugyanis illeszkedniük kell a közigazgatás munkájának részleteit általában rendező eljárási törvény passzusaihoz. Utóbbi szabályegyüttes szintén most készül. A miniszter ugyanakkor úgy véli: bizonyos változtatásokkal – akárcsak az adóhivatal átszervezésével – nem lehet tovább várni.”

Forrás:
Más szemléletmódot vár a tárca a NAV-tól; Jakubász Tamás; Magyar Idők; 2015. október 2.