Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Fejéről a talpára kell  állítani az egészségügyet

Szerző: 2015. október 6.No Comments

„Sok minden mellett a törődés a betegekkel az, ami ma a leginkább hiányzik az egészségügyből – mondja Ónodi-Szűcs Zoltán, akit pénteken kért fel az ágazat vezetésére Orbán Viktor miniszterelnök. A leendő egészségügyi államtitkár a Magyar Időknek úgy fogalmazott: a valós igényekhez kell igazítani az egészségügyet, és ehhez a kormány minden ésszerű támogatást meg fog adni.

Az új egészségügyi államtitkár vezetésével a fejéről a talpára fogják állítani az egészségügyet – legalábbis ez derül ki a Magyar Időknek adott nyilatkozatából. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) eddigi főigazgatóját pénteken kérte fel az ágazat vezetésére Orbán Viktor miniszterelnök, miután közösen áttekintették, milyen változtatásokat kell végrehajtani az egészségügyben ahhoz, hogy valódi elmozdulás történjen a lakosság egészségi állapotában. A leendő egészségügyi államtitkár egyelőre nem kívánt részleteket elárulni arról, milyen konkrét lépések várhatók a következő hetekben, hónapokban.

Az egészségügy helyzetét a migránshelyzethez hasonlítva ugyanakkor úgy fogalmazott: sokan azért nem hajlandók szembenézni a valósággal, mert akkor azzal kezdeni is kellene valamit. Magyarországon húsz éve kerülgetjük a forró kását, nem merjük kimondani, amit tudunk. Ez pedig az, hogy az egészségügyi ellátások igénybevétele jelenleg nem a lakossági szükségleteket, hanem az intézményrendszer érdekeit tükrözi. A cél nem lehet más, mint hogy a lakosság érdekei legyenek az elsődlegesek, az ellátórendszernek pedig az ő igényeikhez kell igazodnia.

„Arra fogok törekedni, hogy egy ilyen egészségügyi rendszer álljon fel” – mutatott rá, hozzátéve: újra kell gondolni az ellátási lánc minden elemét. Ennek részeként előtérbe kell helyezni azokat a népegészségügyi programokat, amelyekben ugyan az intézményrendszer működtetői nem feltétlenül érdekeltek, de amelyekkel bizonyíthatóan jelentős javulás érhető el a lakosság egészségi állapotában. Emellett a krónikus ellátás újragondolásával is nagyon hamar fel kell készíteni az egészségügyet a lakosság gyorsuló elöregedésére, mert ez az égető probléma is megoldatlan jelenleg.

Azzal kapcsolatban, elegendőek-e a jelenlegi források egy új struktúra működtetéséhez, Ónodi-Szűcs Zoltán nem vitatta, hogy GDP-arányosan keveset költ az ország egészségügyre. A kérdés csak az, beleöntünk-e többletpénzeket az egészségügybe, és megvárjuk lesz-e hozadéka, vagy inkább a változás irányába mutató, azt generáló programokat indítunk, s ahhoz kérünk többlettámogatást. „Én az utóbbiban hiszek” – mondta. „Ha van haszna, a lakosság egészségi állapotában is mérhető hozadéka a változtatásoknak, és erre garanciákat tudunk adni, akkor a pluszforrások biztosításával kapcsolatban nyitott ajtókat döngetünk a kormánynál” – vélekedett. Ezzel egybecseng korábbi nyilatkozata: „Ha pluszpénzt akarunk hozni a rendszerbe, fel kell számolni mindazt, ami nem hatékony, nem működik, nem megfelelő üzemméretű és oda kell telepíteni, ahol gazdaságosan működtethető, hogy a legtöbb eredményt hozza, mégpedig a betegeknek.” Ónodi-Szűcs Zoltán azt is mondta: tisztában van vele, hogy az egészségügyi államtitkári pozíció nem tartozik a legtartósabb tisztségek közé, de számára nem a pozíció, hanem a feladat a fontos.”

Forrás:
Fejéről a talpára kell  állítani az egészségügyet; Magyar Idők; 2015. október 5.