Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatika

Közös fejlesztésbe fog az Uber és az észt adóhivatal

Szerző: 2015. október 10.október 11th, 2015No Comments

„Precedens értékű megállapodás született az Észt Adó- és Vámhivatal, illetve az Uber között. A megállapodás értelmében az Uber részt vesz egy egyszerűsített, digitális adóbevallási rendszer kifejlesztésében, melyet az észt egyéni vállalkozók használhatnak majd. A rendszer próbaüzeme 2016-ban indul. Ez a megállapodás jó példa lehet Európa többi országa számára is az Uber szerint.

Az észt adóhivatal bejelentette, hogy az Uberrel közösen új adóbevallási platformot fejleszt. A cél egy olyan modern, online felület kialakítása, amely az észt egyéni vállalkozók egyszerűsített adóbevallását támogatja.

Az Uber is beszáll
Az Uber és az észt adóhivatal közös munkacsoportja elsőként az Uber autós partnerein teszteli majd az új adóbevallási platformot, amely a tervek szerint 2016-ban indul. Az észtek azért választották az Ubert partnernek, mert a technológiai vállalatnak komoly tapasztalatai vannak a készpénzmentes digitális szolgáltatások terén szerte a világban.

Mark MacGann, az Uber regionális közpolitikai vezetője elmondta, hogy „Szeretnénk együttműködni más nemzeti hatóságokkal, hogy modern és hatékony megoldásokat találjunk közösen.”

Szerinte olyan megoldásokat kell találni, amelyekkel a fogyasztók és az állam egyaránt jól járnak, miközben a digitális gazdaság egyre növekszik. Az Uber ma kötött először partnerséget európai adóhatósággal.[Origo]”

„…A 2009-ben alapított Uber 2012–2013-ban kezdte meg nemzetközi terjeszkedését, ma a világ 60 országában van jelen, az EU területén 45 városban érhető el, köztük Magyarországon is, ahol taxiszolgáltatásnak minősítik a tevékenységet, így ez a szabályozás vonatkozik rájuk, míg az Uber technológiai szolgáltatónak tekinti magát.

Az uberesek adóztatása Magyarországon sem tisztázott. Amikor a sofőrök csatlakoznak a rendszerhez, tájékoztatják őket arról, hogy itt minden jövedelem adóköteles. Mindezzel együtt az Uber tisztában van azzal, hogy a jelenlegi jogszabályok nem egyértelműek a sofőrök adózásával kapcsolatban, például az adóíven nincs megfelelő rubrika erre. A cég a tiszta helyzet érdekében szorgalmazza a változtatást.[Világgazdaság]”

Forrás:
Az észtek inkább beszedik a pénzüket az Ubertől; Micskei Lajos; Origo.hu; 2015. október 8.
Az észt adóhivatal partnere lett az Uber; Világgazdaság Online; 2015. október 9.
Lásd még: ETCB and Uber collaborate in seeking solutions for the development of the sharing economy; Estonian Tax and Customs Board