Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Orbán Viktor 120 milliárdos fejlesztési programról állapodott meg Kaposváron

Szerző: 2015. október 11.No Comments

„Több mint 120 milliárd forintos fejlesztési megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Kaposváron Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

A kormányfő, aki a Modern városok program részeként látogatott Kaposvárra, a közös sajtótájékoztatón a megállapodásról kifejtette: a 67-es út négysávos autóúttá fejlesztésével – 77 milliárd forintból – Kaposvárt összekötik az ország gyorsforgalmi úthálózatával, ami legkésőbb 2019-re valósulhat meg teljes egészében.

Emellett megépül a somogyi megyeszékhely intermodális közlekedési csomópontja, felújítják a színházat, sportcsarnok és -uszoda létesül, és kempinget fejlesztenek. A miniszterelnök és a polgármester közműfejlesztésről is megegyezett.

A kormányfő, mielőtt a Kaposvárral kötött 122 milliárd forint fejlesztési forrást biztosító megállapodás részleteiről szólt volna, az aláírt szövegből idézett, mondván, ez jól meghatározza a Modern városok program célját, azaz „ezek a büszke városok, a 21. század nyertesei, a magyar vidék fejlődésének zászlós hajói legyenek, és a jövőben a legsikeresebb és legmodernebb európai városok közé tartozzanak”.

Orbán Viktor a programmal kapcsolatosan fontosnak nevezte, hogy ne Budapesten határozzanak arról, hogy mire van szükségük a városoknak, hanem arról helyben döntsenek.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kormány az elmúlt években a „város válláról levett” ,19,3 milliárd forintnyi adósságot, továbbá az elmúlt 3-4 évben a központi költségvetésből különböző csatornákon keresztül 38,3 milliárd forint fejlesztési lehetőségekhez jutott a város, ami „magyar mércével mérve nagyon komoly teljesítmény, és egy nagy lehetőség is”.

Orbán Viktor a megállapodás főbb pontjait említve közölte: 2018-ra vagy 2019-re megépül a településeket elkerülő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Kaposvár és az M7-es autópálya között, 12 milliárdból elkészül a Kaposvári Közlekedési Központ, négymilliárdból megépült egy négyezer férőhelyes új sportcsarnok, valamint ugyancsak négymilliárdból egy új, fedett, tízpályás versenymedence, 800 néző befogadására alkalmas nézőtérrel, kilencmilliárdból megújulhat a Csiky Gergely Színház, a kórház déli tömbjének helyén 250 új parkoló és park lesz, a Kaposvár melletti Deseda-tónál kialakítanak egy háromcsillagos kempinget, valamint kétmilliárd forintot fordíthat a város közműfejlesztésre.

„Jó reményünk van arra, hogy a gazdasági kormányzat nem véti el az irányt, jó reményünk van arra, hogy a gazdasági növekedéshez szükséges további intézkedések az év hátralévő részében megszületnek, és így meglesznek azok a gazdasági alapok, hogy az itt aláírt megállapodás maradéktalanul megvalósulhasson” – mondta Orbán Viktor.

A fejlesztések ütemezésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: a politikusoknak meghatározott időre szól a mandátuma, így a mostani kormányzati és önkormányzati ciklus alatt szeretnék befejezni a beruházásokat, vagyis azonnal munkához kell látni.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere szerint „várostörténeti pillanat” a most aláírt megállapodás, amelyről szólva úgy fogalmazott: „ma hosszú távra meghatároztuk városunk jövőjét, ma közelebb kerültünk céljaink eléréséhez, Kaposvár gyorsíthat, mert egyenesben van”.

Közölte: ez a megállapodás megadja annak a lehetőségét, hogy mindazok munkához juthassanak, akiknek ez ma még nem adatott meg. A legfontosabb cél, hogy Kaposváron „mindenki dolgozhasson, aki dolgozni akar” – szögezte le, hozzátéve: nemcsak a kaposváriaknak, hanem a környéken élők is, hiszen a Kaposváron dolgozók fele a város környékéről jár be.

„Erős város lett Kaposvár, csökkent a munkanélküliség, erősödött a gazdaság, és látványosan fejlődött városunk” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: már meghatározták az elkövetkező évek fejlődési irányát is, amely szerint az élelmiszer-gazdaság, a gépipar és a turizmus fejlesztése az a három fő terület, amelytől az új munkahelyek létrejöttét várják.”

Forrás:
Orbán Viktor 120 milliárdos fejlesztési programról állapodott meg Kaposváron; Miniszterelnökség; 2015. október 9.