Skip to main content
közigazgatás: magyarterületfejlesztés

Veszprém megye 45 milliárd forint uniós forráshoz jut a 2020-ig

Szerző: 2015. október 11.No Comments

„A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrásból több mint 45 milliárd jut Veszprém megyére, amivel a megyék rangsorában a középmezőnyben tudhatja magát – jelentette ki pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Kovács Zoltán emlékeztetett, hogy míg az előző fejlesztési ciklusban 8200 milliárd forint származott uniós forrásból, addig a 2020-ig felhasználható összeg országosan 12 ezer milliárd forint.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) által meghatározott 7 prioritás közül öt esetben dönt a megyei önkormányzat összességében 45,1 milliárd forint sorsáról.

A kormány döntése szerint a pályázatokat 2017 nyaráig ki kell írni, ami azt jelenti, hogy versenyelőnybe kerülnek a magyar vállalkozások más országokéhoz képest, hiszen idejében megismerik és le is hívhatják a rendelkezésre álló összegeket – fogalmazott Kovács Zoltán. Polgárdy Imre elmondta: a megye által elosztható összegből a gazdasági infrastruktúra fejlesztésére 16,8 milliárd, gazdaságélénkítésre és településfejlesztésre 8,35 milliárd, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdálkodásra való áttérésre 11,3 milliárd, közösségi szolgáltatások fejlesztésére 3,5 milliárd, foglalkoztatás ösztönzésére 3,5 milliárd forint jut.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Veszprém 11,5 milliárd forint uniós támogatásban részesül a következő fejlesztési ciklusban, amit arra kívánnak felhasználni, hogy a dunántúli megyeszékhely továbbra is fenntartható, élhető, gyarapodó város legyen. Gazdaságfejlesztésre 3,2 milliárd, munkába járást segítő szolgáltatásokra 1,7 milliárd, népességmegtartó fejlesztésekre 2,1 milliárd, megújuló energiafelhasználás arányának növelésére 1,8 milliárd, közszolgáltatások fejlesztésére 0,9 milliárd, foglalkoztatás fejlesztésre közel 1 milliárd forint jut Veszprémben – részletezte Porga Gyula.

Hozzátette: az uniós források felhasználásának lehetősége komoly stabilitást jelent, de egyéb operatív programokra is pályázik majd a város, amelyekből a kulturális negyed megvalósítását, illetve a stadion rekonstrukcióját tervezik.”

Forrás:
Veszprém megye 45 milliárd forint uniós forráshoz jut a 2020-ig; Miniszterelnökség; 2015. október 9.