Skip to main content
informatikaInternetjogközigazgatás: magyartársadalomtávközlés

InternetKon: a széleskörű szakmai egyeztetés érdekében konferenciasorozat indult

Szerző: 2015. október 15.No Comments

„Az elkövetkező másfél hónapban szakmai konferencia sorozat indul, hogy a szektor valamennyi szereplőjét bevonja az InternetKon eredményei alapján készülő kormány-előterjesztés kidolgozásának közös munkájába.

Szeptember 30-án sikeresen zárult az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció második szakasza. Az InternetKon 20 kérdéssorára válaszolva közel 32 ezer polgár nyilvánított véleményt a nemzeti konzultációban. A magyar internet jövőjét illetően a polgárok akaratnyilvánítása világos és egyértelmű: a világháló legyen mindenki számára hozzáférhető és megfizethető, segítse az oktatást és a fiatalokat, és ne fenyegesse gyermekeink biztonságát! Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultációban, a legszélesebb körű társadalmi párbeszéd után, az elkövetkező másfél hónapban szakmai konferencia sorozat indul, hogy az InternetKon előkészítéséhez hasonlóan a digitális ökoszisztéma valamennyi szereplőjét bevonja az InternetKon eredményei alapján készülő kormány-előterjesztés kidolgozásának közös munkájába.

A konferenciasorozat első eseményének résztvevői a biztonságos internetezés témakörében egyeztettek a polgárok akaratnyilvánítását megvalósító kormányzati döntések lehetséges eszközeit illetően. Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy az internet fontossága mellett annak veszélyeire már nemcsak az iskolások és a felnőttek figyelmét hívják fel előadásaik során, hanem az egyre gyakoribb vendégek az óvodákban is. Tapasztalataik szerint egyre több az olyan 4-6 éves kisgyermek, aki tisztában van szülei jelszavával és így bármilyen tartalomra rátalálhat. Dr. Edvi Péter elmondta, hogy az elmúlt öt esztendőben 500 intézményben tartottak előadást és 70 ezer internet felhasználó felvilágosító oktatását végezték el.

Pintér Róbert, az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány főtitkára kiemelte, hogy saját felméréseik eredménye szerint a 7-8 éves kort követően fokozott felelősség hárul a pedagógusokra a gyermekek internettel kapcsolatos felkészültségét és tájékozottságát illetően. Pintér Róbert kitért arra is, hogy a tartalom előállításra nagyobb figyelmet kellene fordítani. „Jó tartalmak szükségesek, amelyek lekötik a gyermek figyelmét legyen szó tanulásról, ismeretterjesztésről, vagy szórakoztatásról”. Az NMHH Kommunikációs Igazgatóság igazgatója, Takách-Batta Zsuzsanna felhívta a figyelmet a gyermekbarat.nmhh.hu oldalról ingyenesen letölthető szoftverekre, melyek korcsoportonként is alkalmasak a szűrőprogramok beállítására a számítógépen. Hangsúlyozta továbbá, hogy a tájékoztatás és megelőzés mellett a segélynyújtásra is nagy figyelmet fordítanak, legyen szó akár adathalász honlapról, akár zaklatásról vagy más gyermekeket veszélyeztető jelenségekről. Egy év alatt több mint 700 bejelentés érkezik a Hatósághoz az internethotline.hu oldalon. Takách-Batta Zsuzsanna előadásában hangot adott azon véleménynek is, mely szerint ma már a szülőnek az iskolából hazaérkező gyermekével arról is szükséges lenne beszélgetnie, hogy a „virtuális térben mi történt vele”. Az előadók mindegyike kiemelte a diákok informatikai felkészítésének, valamint az azt végző pedagógusok képzésének fontosságát.

Deutsch Tamás, az InternetKon vezetője a biztonságos internetezésről tartott szakmai konferencia zárszavában elmondta, hogy a gyermekvédelem ügyét különösen fontosnak tartják a polgárok. Az internetes gyermekvédelem hazai rendszerében az elmúlt években megszülettek a megfelelő jogszabályok. Ugyanakkor a jogalkalmazás átfogó monitoringjára van szükség, aminek köszönhetően a hazai internetes gyermekvédelem gyakorlati hatékonysága javítható. A sok értékes és hatékony állami és civil kezdeményezés összehangolása és a működésükhöz szükséges erőforrások jelentős bővítése ugyancsak fontos feladat. Az InternetKon eredményei alapján közösen kialakított elképzelések, döntési javaslatok november közepére kerülnek a kormány elé.”

Forrás:
A széleskörű szakmai egyeztetés érdekében konferenciasorozat indult; Miniszterelnökség; 2015. október 13.