Skip to main content
jog

Az információs társadalom megbízható adatokat követel

Szerző: 2015. október 21.No Comments

„A tudás és az információ alapú társadalom megköveteli a megbízható minőségű adatokat, de arra is szükség van, hogy az emberek megértsék az adatok üzenetét – mondta Walter Radermacher, az Eurostat főigazgatója, a statisztika világnapjához kapcsolódó budapesti konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón. Az Európai Unió 2020-ig megújítja a statisztikai rendszerét, hogy minimális költséggel állítsanak elő adatokat az állampolgárok és a cégek részére. A statisztikusoknak is reagálniuk kell az olyan új kihívásokra, mint a globalizáció, a digitális forradalom, valamint a globális környezetvédelem szükségessége – tette hozzá. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke elmondta, hogy a mostani konferencián a világ vezető statisztikusai vesznek részt. Céljuk a jövőbe tekintés, amit a rendezvény címe – Innováció és kooperáció – a hivatalos statisztikai megújításáért – is sugall.

Az elnök kiemelte, hogy hatályba lépett az EU új statisztikai rendelete, amely megerősíti a nemzeti statisztikai hivatalok függetlenségét és lehetővé teszi, hogy azok korlátozás nélkül vegyenek át – egyedi azonosításra alkalmas – adatokat a különböző állami szervezetektől és hatóságoktól. Vukovich Gabriella elmondta, hogy az átvett adatok egyedi azonosíthatósága azért nem vet fel adatvédelmi problémát, mivel azokat a feldolgozásuk után megfosztják az egyedi jellegüktől. Ugyanezt teszik – a törvény alapján – a saját gyűjtésű adatoknál is.

Az átvett adatokra példa lehet az online pénztárgépek által gyűjtött adatok vizsgálata, amelyeket kísérleti jelleggel vizsgálnak is, hiszen információt adnak a kiskereskedelmi forgalomról, valamint az árakról is. Az elnök kitért arra is, hogy az uniós auditorok megvizsgáltak minden nemzeti statisztikai hivatalt, ezen a KSH jól szerepelt. Problémaként merült fel a jogszabályi környezet átalakítása, így hamarosan nyilvános lesz az új statisztikai törvény tervezete.

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatóságának vezetője kiemelte, hogy a fenntartható fejlődésben is fontos szerep jut a statisztikának, mivel a különböző területek indikátorait közvetíti a szakpolitikáknak. Elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt az ENSZ-ben a világ vezetői megállapodtak a fenntartható fejlődés 17 céljában és 169 alcéljában. A globális vízió 2030-ig terjed, de nemzeti végrehajtást igényel – tette hozzá az igazgató.”

Forrás:
Az információs társadalom megbízható adatokat követel; SG.hu/MTI; 2015. október 20.