Skip to main content
gazdaságInternet

Internetes alapcsomag – több új felhasználó

Szerző: 2015. november 8.No Comments

„Az InternetKon, annak érdekében, hogy a digitális ökoszisztéma valamennyi szereplőjét bevonja az InternetKon20 eredményei alapján készülő kormány-előterjesztés kidolgozásába, konferenciasorozatot indított, melynek újabb eseményén a piaci egyenlőség, a netsemlegesség és a torrent témakörében egyeztettek a szakemberek.

Lengyel Márk, az InternetKon szakértője elmondta, hogy a globális internetes vállalkozások az utóbbi évtizedben az internetes szolgáltatások értékláncának meghatározó szereplőivé váltak. Ma már ezek a cégek a nemzeti piacokon – legyen szó a tartalompiacról, a reklámpiacokról vagy az adózásról – a helyi szereplőknél lényegesen előnyösebb pozíciókból vesznek részt a versenyben. Hozzátette: az tehát, hogy az InternetKon során véleményt nyilvánító polgárok szerint a piaci egyenlőséget biztosító intézkedésekre van szükség, a szakmai tapasztalatokkal is találkozik. A hálózati semlegesség kérdése esetében a vita az internet szabadsága mellett meghatározóan a digitális ökoszisztéma üzleti modelljeinek kialakításáról szól. A torrentezés tekintetében a konzultáció eredménye pedig azt jelzi, hogy a szerzői jog megőrzésére és továbbfejlesztésére van szükség, nem pedig a felszámolására.

Deutsch Tamás, az InternetKon vezetője úgy fogalmazott: egyértelmű volt a magyar emberek állásfoglalása abban a kérdésben is, hogy a multinacionális cégek vegyék ki részüket a digitális gazdaság fejlesztéséből és a közteherviselésből is. Egyes multinacionális internetes vállalkozások ugyanis már hosszú ideje a magánfelhasználóknál és más vállalkozásoknál lényegesen nagyobb forgalmat generálva jelentős (hirdetési) bevételeket érnek el az interneten, de lényegében nem adóznak Magyarországon – és számos más európai országban sem –, valamint nem költenek sem az internetes infrastruktúra, sem a tartalmak fejlesztésére – mondta el az InternetKon vezetője. Majd hozzátette: olyan szakmai javaslatcsomagot fognak a kormány elé terjeszteni, amellyel a probléma átfogó, összeurópai rendezését megelőzően is eredményt lehet elérni. A javaslatok valamennyi adófajta esetében meg kívánják szüntetni az adóelkerülés lehetőségét – hangsúlyozta a miniszterelnöki biztos. Az internetes alapcsomag kapcsán Deutsch Tamás világossá tette, hogy a szolgáltatókkal közös javaslat kerül a kormány asztalára, melynek alapvető szándéka, hogy minél több új internethasználó legyen.

A szakmai találkozó végén Deutsch Tamás emlékeztetett arra: a cél az, hogy a konferenciasorozat eredményeként olyan, a polgárok világos és egyértelmű akaratnyilvánításának megfelelő szakmai javaslatok kerüljenek a kormány elé november közepén, amelyekben a piaci szereplők, a nyilvánosság műhelyei, a nonprofit-, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek döntő része egyetért. Majd kiemelte: az InternetKon keretében kialakult álláspontok, az ott megfogalmazott szándékok megvalósítása céljából olyan kormány-előterjesztés kerül előkészítésre, amely meglévő törvények módosítására, új törvények megalkotására vonatkozó kormányzati döntésekre irányuló javaslatokat, kormány- valamint miniszteri rendeletek módosítására, már létező programok kiegészítésére, módosítására vonatkozó vagy új programok útjára indítását célzó döntési javaslatokat tartalmaz majd.”

Forrás:
Internetes alapcsomag – több új felhasználó; InternetKon; 2015. november 4.