Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Pintér Sándor: Az információs társadalom korában kevesebb a titok

Szerző: 2015. november 8.No Comments

„Az információs társadalom korában kevesebb a titok – mondta a belügyminiszter A nyílt információgyűjtés fejlődő területei című nemzetközi tudományos-szakmai konferencián.
Pintér Sándor közölte: az információ hatalom, korábban a családok és a közösségek zárt életet éltek, az információszerzésre csak különféle rendőri eszközökkel nyílt lehetőség. Ma már nyílt életvitelt folytatunk, és a közösségi oldalakon az emberek maguk osztják meg életük örömeit, bánatait. Az üzleti élet is nyitott a reklámok révén, és jelentős a nyílt politikai tevékenység is – mondta. Utóbbi legismertebb példájának a nyílt kormányzás elvét nevezte, amely szerint kötelező például a kormányzati döntéseket megalapozó információk közzététele.

A nyílt információkat a miniszter két csoportba sorolta. Van, amit akarattal közölnek az emberek, mások esetében pedig nyomot hagynak maguk után például azzal, hogy megnyitnak egy internetes oldalt és „otthagyják ezzel a kézjegyüket”. Mindezek lehetnek állami és privát információk egyaránt.

Az információk egy elsőre végtelennek tűnő halmazt mutatnak, de szakavatottak szemében feldolgozható, értékes információkat jelentenek. A felhasználásukról azt mondta: a rendészeti politikai körön kívül kiemelkedik az üzleti felhasználási lehetőség, és a társadalomtudomány területén is egyre inkább használják ezeket a nyílt információkat.

A nyílt információszerzés (Open Source Intelligence) rendszeréről, az OSINT-ról azt mondta, hogy a lényege a nyílt információs halmazban történő céltudatos kutatás, amely kiegészíti, támogatja, megalapozza a rendészeti feladatoknál a megszerezhető információkat.

A rendszer hatékony és olcsó, az alkalmazói nincsenek veszélyben például akkor, ha egy bűnözői csoportot térképeznek fel. Hatékony viszont csak akkor, ha megfelelő kutatóprogramok léteznek és azokkal felkészült szakemberek dolgoznak. Előnyének a gyorsaságot nevezte, amelyet ha ki tudnak használni a rendészeti szervek, bűncselekményeket tudnak megelőzni.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy nem lehet minden esetben eredményes munkát végezni mások által előállított információk alapján, szükség van a közvetlen információszerzésre, illetve egy-egy, már rendelkezésre álló információ pontosítására, igazolására…”

Forrás:
Az információs társadalom korában kevesebb a titok; Belügyminisztérium; 2015. november 3.
Lásd még: Intelligence Collection Disciplines (INTs); FBI és INTellingence: Open Source Intelligence; CIA és Open-source intelligence; Wikipédia