Skip to main content
Internettársadalom

Több ezer notebook és több száz tablet talál gazdára Nyíregyházán

Szerző: 2015. november 17.november 22nd, 2015No Comments

„„A szupergyors internet, a notebookok és a táblagépek biztosítása nem cél, hanem eszköz, a Digitális Magyarország nem a gépekről, hanem az emberekről szól” – jelentette ki Solymár Károly Balázs az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár Nyíregyházán, a helyi Digitális Magyarország Programiroda ünnepélyes megnyitóján.

Az eseményen Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere ismertette a november 16-án megnyíló lakossági eszközosztási pályázatot, amelynek keretében 5000 notebookot és 1000 tabletet igényelhetnek térítésmentesen a megyeszékhelyen és a járásban élők.

Solymár Károly Balázs hangsúlyozta: „A Digitális Magyarország program eszköztámogatásának a célja az életminőség javítása. Az átfogó kormányzati projekt lényege, hogy az emberek tudjanak bánni a számítógéppel, gyorsabban találjanak munkahelyet, kényelmesebben, akár otthonról intézhessék hivatali ügyeiket, könnyebben tartsák a kapcsolatot családtagjaikkal és barátaikkal határon innen és túl.”

A nyíregyházi alprogramban a kormány 1,7 milliárd forint költségvetési forrást biztosít a megyeszékhelyen és a járásban megvalósított komplex fejlesztésekre. Ennek egyik fontos lépése a lakossági eszközosztási pályázat, amelyről Kovács Ferenc polgármester elmondta: az infokommunikációs eszközökre 2015. november 16-ától december 30-áig lehet pályázni egy webes felületen, személyesen a programirodában vagy az eMagyarország Pontokon. A polgármester szerint az elbírálás során előnyt élveznek azok az állampolgárok, akiknek egy tablet vagy egy notebook beszerzése önerőből különösen nagy erőfeszítést okozhat, így a nagycsaládosok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a nyilvántartott álláskeresők, vagy az aktív időskorúak. A digitális írástudás ösztönzésére a pályázat feltételként írja elő, hogy a nyertesek részt vesznek egy gyakorlati informatikai tudást nyújtó alapképzésben.

A Digitális Magyarország program eddig soha nem látott mértékű fejlesztéseket céloz meg 2020-ig a hazai digitális gazdaság, a szupergyors internet, az e-ügyintézés és a digitális készségek területén. A lakossági eszközosztási pályázat mellett Nyíregyházán és a környező településeken eddig 13 iskolát szereltek fel olyan eszközökkel, amelyek megkönnyítik a tanulók tömeges rácsatlakozását az internetre. Megnyílt két új, egységes felszereléssel ellátott kormányablak, a Nyíregyházi Főiskolát pedig teljes WIFI-lefedettséggel látták el. A helyi vállalkozások a Széchenyi 2020 program augusztus végén indult pályázataiból informatikai korszerűsítéseket támogató uniós forrásokhoz juthatnak (GINOP 3.2.1.), és fokozatosan bevezetik az intelligens városi szolgáltatásokat is (városkártya, kültéri információs pultok és padok, kamerarendszer, Smart City portál). A Magyar Telekom költségén az év végéig Nyíregyháza minden háztartása számára elérhetővé válik a 30 Mbit/s sebességű, „szupergyors” internet.”

Forrás:
Több ezer notebook és több száz tablet talál gazdára Nyíregyházán; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2015. november 16.
Lásd még: DNFP – település-központú kísérleti alprogram – Nyíregyháza; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség