Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarszakirodalomtársadalomterületfejlesztés

Városi válaszok a globális gazdasági kihívásokra és technológiai trendekre, különös tekintettel az intelligens városok modelljére

Szerző: 2015. november 21.november 22nd, 2015No Comments

„Az elektronikusan letölthető kötet a globálisan jelentkező trendek fényében foglalkozik a területi és városi fejlődéssel, városfejlesztéssel, tervezéssel, külön figyelmet szentelve a technológiai trendek kínálta lehetőségeknek. Az új technológiák megjelenése átszabhatja a városok és régiók fejlesztésének, tervezésének és működtetésének módjait, ezzel forradalmasítva az urbanisztikai gyakorlatot.

Az European Council of Spatial Planners vezetőinek közreműködésével létrejött angol és magyar nyelvű kötet szerzői különböző országok és szakterületek gyakorlatának képviselői.

A 21. században a világ globális átrendeződésével összefüggésben a városok szerepe és általában a területiség a gazdaságban egyre inkább felértékelődik. Ma már a városok fejlesztése, tervezése és irányítása során is a tágabb közegben megnyilvánuló, gyakran globálisan jelentkező változásokra kell reagálni, legyen szó a klímaváltozásról, a tőke globális mobilitásáról, a gazdaság telephelyeinek versenyéről, migrációs folyamatokról vagy éppen a technológiai újításokról.

Az újraértelmezendő urbanisztikai tevékenység egyre inkább a gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokra és lehetőségekre való terület alapú reagálás képességévé válhat, miközben e szakterület határai pl. gazdaságfejlesztésétől, területfejlesztésétől vagy akár a közösségfejlesztésétől elmosódnak.”

Forrás:
Városi válaszok a globális gazdasági kihívásokra és technológiai trendekre, különös tekintettel az intelligens városok modelljére; Salamin Géza (szerkesztő); Magyar Urbanisztikai Társaság; 2015. november 19. [Tanulmányok angolul és magyarul, pdf-ben]