Skip to main content
gazdaság

Jelentős változások várhatóak a Jeremie-programban

Szerző: 2015. november 23.No Comments

„Várhatóan fél évvel meghosszabbítják a startup-ok támogatására létrehozott, lassan kifutó Jeremie-programot, de annak folytatásában is számos változásra lehet számítani – tudtuk meg a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). Abban nagyjából összhang van a piaci szereplők között, hogy min kellene módosítani. Vannak, akik szerint az induló vállalkozások egész finanszírozási rendszerét a fejéről a talpára kell állítani.

Az új, hamarosan induló Jeremie-program kialakítása még folyik, azt a jelenlegi tervek szerint 2016 első felében hirdethetik meg a tőkealap-kezelők számára, melyek így 2017-ben kezdhetik meg befektetési tevékenységüket – szól az új információ.

Az új tőkeprogramok célzottabb fókuszúak lesznek, a középpontban a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció erősítése; az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférésnek, azok használatának és minőségének a javítása; illetve a kkv-k versenyképességének a növelése lesz. Azt is megtudtuk, hogy az eddigiekhez képest eltérő keretösszeggel, feltételrendszerrel, működési struktúrával fognak elindulni az új programok, az MFB szerint lehetőség lesz egy „szélesebb vállalati kört lefedő és piackonformabb tőkeprogramokat elindítani”. A pontos részletek egyelőre kidolgozás alatt vannak, ám azt már lehet tudni, hogy lehetőség lesz az érettebb életszakaszban lévő vállalkozások támogatására, nem éves periódusokhoz kötött, azaz rugalmasabb ütemű finanszírozás jöhet, ahogy várhatóan alacsonyabb lesz a magántőke elvárás is a korai szakaszú befektetéseknél.

Az MFB-től megkérdeztük azt is, hogy várható-e a mostani befektetési időszak meghosszabbítása. A válasz szerint a jelenlegi szándék szerint a futó programokban résztvevő tőkealapok idén év vége helyett 2016 május végéig hajthatnának végre befektetéseket. Végleges döntés azonban még nincs, hiszen az ehhez szükséges hazai jogszabályi háttér még nincs készen…”

Forrás:
Jelentős engedmények jönnek a Jeremie-programban; Dzindzisz Sztefán; VS.hu; 2015. november 20.