Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Napirenden a nyílt adatok az EUROSAI konferenciáján

Szerző: 2015. november 28.No Comments

„Az Európai Számvevőszékek Szervezete (EUROSAI) a Holland Számvevőszék szervezésében konferenciát rendezett 2015. november 26. és 27. között a nyílt adatok (Open Data) témakörében, amelyen az Állami Számvevőszék is részt vett.

Az 1990-ben alakult Európai Számvevőszékeket tömörítő EUROSAI egyik elsődleges célja a tagszervezetek szakmai együttműködésének előmozdítása, információk áramlásának elősegítése. A EUROSAI a 2014-ben megrendezett IX. Kongresszusán döntött arról, hogy nyílt adatok témakörét az elkövetkező három évben az Állami Számvevőszék által vezetett EUROSAI Kapacitásfejlesztő Bizottságának egy kiemelt témájává teszi. A konferencián az európai számvevőszékek fele képviseltette magát.

E területen az ÁSZ maga is jelentős tapasztalatot szerzett az elmúlt négy évben azzal, hogy a több ellenőrzésünk keretében ellenőrizzük az ellenőrzött szervezetek (pl. felsőoktatási intézmények, illetve aktuálisan erdőgazdasági társaságok) közérdekű adatainak jogszabályban előírt közzétételi kötelezettségének teljesülését. Az Integritási Értékelés 5. felmérési sorozatának kiértékelési tapasztalatai alapján elmondható továbbá, hogy minden nyolcadik törvényben is kötelezett szervezet nem hozza nyilvánosságra működésének átláthatósági adatait.

A kétnapos nyílt adatok konferencia során a résztvevők plenáris előadások és interaktív munkacsoport-megbeszélések keretében kerülhettek közelebb e témához. A konferencián két plenáris előadás hangzott el, amelyet a Greenland képviseletében Ton Zijlstra, az OECD képviseletében pedig Arturo Rivera tartott a nyílt adatok, illetve a számvevőszékek számára jelentette kihívások kapcsán.

A plenáris előadások között három munkacsoport-megbeszélés került megrendezésre, amelyek keretében három-három előadás közül választhattak a résztvevők. E kisebb csoportokban interaktív és sokszor gyakorlatias megbeszélésekre került sor, amelyeken a számvevőszékek képviselői többek közt megismerkedhettek adatelemzési és -vizualizációs technikákkal, az egyes számvevőszékek nyílt adatokkal kapcsolatos tapasztalataival és jó gyakorlataival, valamint a nyílt adatok közzétételével kapcsolatos kihívásokkal.”

Forrás:
Napirenden a nyílt adatok az EUROSAI konferenciáján; Vasvári Tamás (projektvezető); Állami Számvevőszék; 2015. november 27.
Open Data in Europe as a policy instrument, and the role of SAIs. EUROSAI open data seminar opening keynote; Ton Zijlstra; 2015. november 26. (prezentáció)
EUROSAI (European Organisation of Supreme Audit Institutions)