Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarterületfejlesztés

Milliárdok, fejlesztésre: a vidéki városok a gazdaság helyi motorjai

Szerző: 2015. november 29.No Comments

„Az állami feladatú közszolgáltatásokról, az adótörvények változásairól és a közbeszerzési szabályok alakulásáról is konzultálnak a 23 megyei jogú város polgármesterei Zalaegerszegen, ahol csütörtökön kezdődött meg a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) kétnapos közgyűlése.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a szövetség elnökeként azt mondta: ülésük talán legfontosabb témájáról, a közszolgáltatásokról mint állami feladatról Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára tájékoztatja majd a polgármestereket.

Mielőtt zárt körben folytatódott volna a közgyűlés, házigazdaként Balaicz Zoltán polgármester tartott prezentációt Zalaegerszeg jelenéről és jövőjéről, elsősorban a gazdaságfejlesztési lépéseket ismertetve, amelyeket a tavaly ősszel alakult új önkormányzat legfontosabb feladataként jelölt meg.

Elmondta: országosan is egyedülálló önkormányzati kamattámogatási rendszert hoztak létre, amellyel a helyi vállalkozásokat szinte kamatmentes fejlesztési forrásokhoz juthatnak. Vállalkozói alapot is létrehoztak, amely a városban működő cégek igényeire alapozva segít közműcsatlakozások, járda, kerékpárút vagy buszmegálló építésével.

Kitért arra, hogy az elmúlt egy év alatt csaknem 1800 új munkahelyet létesítettek hazai és nemzetközi vállalatok Zalaegerszegen, de a jövő év végéig további 2500 új álláshelyet kívánnak létrehozni. Mindez azzal jár, hogy már nem a munkanélküliséggel, hanem a munkaerőhiánnyal kell megküzdenie a városnak, amely 18 pontos ösztönző csomagot is kidolgozott új munkavállalók vonzására.

Balaicz Zoltán kifejtette, hogy a tavalyi 3,2 milliárd után idén – több mint 30 százalékos növekedéssel – 4,2 milliárd forintra nő a város helyi iparűzési adóból befolyó bevétele, ami igen jelentős mértékű bővülés, miközben a tavaly augusztusi 4,75 százalékos munkanélküliségi ráta egy év alatt 3,29 százalékra mérséklődött.

A területi operatív programból Zalaegerszeg 11,2 milliárd forintot használhat fel a következő években, s ebből a forrásból nagyobb részt gazdaságfejlesztésre költenek, de tervezik a lassan 50 éves Göcseji Falumúzeum fejlesztését, továbbá turisztikai beruházásokat és intézményi korszerűsítéseket is megcéloztak.

A miniszterelnök által indított Modern városok program keretében kétszer kétsávossá bővítik a 76-os főutat az M7-es autópálya irányába, illetve Ausztria felé az M9-es sztráda tervezése is zajlik. Az északi ipari park fejlesztése és igény esetén iparvágány létesítése is szerepel a tervekben, továbbá a ma még egymástól több kilométerre fekvő autóbusz- és vasúti pályaudvar új csomópontba áthelyezése is, s mindezek mellett több kulturális, szabadidős és sportcélú beruházás is várható Zalaegerszegen – ismertette a MJVSZ közgyűlésén Zalaegerszeg polgármestere. [OrientPress]”

—–

„Kétmillió embert képviselünk akkor, amikor a kormány segítségét, támogatását kérjük – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere a szervezet közgyűlését lezáró pénteki sajtótájékoztatón. A kétnapos zárt ülésen tárgyalt témák közül kiemelte: Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt kérte a polgármesterektől, támogassák azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy jövőre a rászoruló gyerekek ne csak a nyári, hanem az őszi, a téli és tavaszi szünetben is ingyen étkezhessenek. A polgármesterek vállalták ennek megszervezését, a kormány pedig biztosítja a szükséges forrásokat, tájékoztatott Szita Károly, hozzátéve: Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára és Csepreghy Nándor miniszterhelyettes pedig az uniós források hatékony felhasználásáról szólt.

Szita Károly szólt arról is, hogy a megyei jogú városok a 2020-ig rendelkezésre álló 388 milliárd forint uniós forrásból ipari parkokat közművesítenek és telepítenek be, intézményeiken energiahatékonysági beruházásokat hajtanak végre, lehetőségük lesz a leszakadt városi területek rehabilitációjára, továbbá vendégszám-emelkedést generáló turisztikai beruházásokat indítanak, így növelve a megyeszékhelyek és azok térségének gazdasági erejét.

Csepreghy Nándor leszögezte: a kormány számára fontos a vidék fejlődése, fejlesztése, hogy megszűnjenek az ország központi régiója és a vidék Magyarországa közötti különbségek. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: az Európai Unió jelenleg az elmúlt évtizedek legkomolyabb válságát éli, amit a magyar álláspont szerint csak akkor tudunk legyőzni, ha erős nemzetállami válaszokból formálódik az összeurópai válasz. Erős nemzetállam azonban erős vidék nélkül elképzelhetetlen. Éppen ezért az uniós források biztosítása mellett a kormány elindította a Modern Városok Programját (MVP), melynek keretében a 23 megyei jogú városból 12-vel már egyedi megállapodást kötöttek a részben uniós, részben hazai költségvetési támogatásból finanszírozott fejlesztési igényekről, annak érdekében, hogy „ezek a városok a helyi gazdaságfejlesztés katalizátorai lehessenek”. Csepreghy Nándor hozzátette: a megyei jogú városoknak érdemi beleszólásuk van a pályázati kiírásokba is, így a forrásokat valóban a helyi igényeknek megfelelően tudják felhasználni.

Cser-Palkovics András, az MJVSZ társelnöke, Székesfehérvár polgármestere kiemelte: ezek a fejlesztési források még versenyképesebbé teszik a városokat, amire szükség is lesz, hiszen 2020 után várhatóan ilyen célra sokkal kisebb összegek állnak majd rendelkezésre , így akkor már „abból tudunk majd fejlődni, amit helyben megtermelünk”. Jelezte: várhatóan december végén megjelennek az első pályázatok, amelyekre január közepén be is nyújthatják igényeiket a megyei jogú városok, így 2016 első félévében már látható jelei lesznek a 2020-ig tartó uniós ciklus fejlesztési forrásainak.

Kósa Lajos, az MJVSZ tiszteletbeli elnöke, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Debrecen korábbi polgármestere egyebek mellett arról beszélt, hogy „a vidéki városok a magyar gazdaság helyi motorjai lehetnek, ehhez azonban az üzemszerű jó működést a szabályozáson keresztül a kormánynak biztosítani kell”, például az adótörvények esetében. Példaként említette továbbá, hogy a jövő év első felének fontos feladata lesz az új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatos önkormányzati tapasztalatok összegyűjtése és beépítése a jogszabály esetleges korrekciójába.

Együttműködnek a megyék és városok
A sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást kötött az MJVSZ és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) azért, hogy a rendelkezésükre álló 1200 milliárd forint uniós fejlesztési forrást összehangoltan használják fel. Szita Károly leszögezte: a kormány a helyben élőkre bízza, hogy ezt a pénzt mire fordítják, az elvárás annyi, hogy a megyei jogú városok számára rendelkezésre álló 388 milliárd és a megyei önkormányzatoknak biztosított közel 700 milliárd legalább 60 százalékát a helyi gazdaság fejlesztésére költsék. Pajna Zoltán, a MÖOSZ társelnöke azt hangsúlyozta: a modern városok mellett élhető vidékre van szükség, s olyan együttműködésre, amely egyebek mellett növeli a települések megtartó képességét és a helyben foglalkoztatottak számát.[zaol.hu]”

Forrás:
Zalaegerszegen ülésezik a Megyei Jogú Városok Szövetsége; OrientPress; 2015. november 26.
Milliárdok, fejlesztésre: a vidéki városok a gazdaság helyi motorjai; Varga Lívia; zaol.hu; 2015. november 27.