Skip to main content
egészségügyinformatikaközigazgatási informatika

Egy magyar app segít egészségesen élni: betartani a diétát, szedni a gyógyszert, mérni a vérnyomást

Szerző: 2015. november 30.No Comments

„…Az okostelefonok száma Magyarországon is elérte azt a kritikus tömeget (becslések szerint mintegy 3,5 millió van belőlük itthon), amellyel már el lehet kezdeni a különböző e-szolgáltatások bevezetését. Ennek nyomán készült el a MeNTA, azaz a Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás, melynek célja, hogy a felhasználó minden, egészségével kapcsolatos információt egy helyen tároljon. A cél nemcsak az egészség megőrzése, de fejlesztése is: a jobb orvos-beteg kapcsolat, a könnyebb, gyorsabb mérések, a prevenció, az egyszerű szolgáltatáskereső és a folyamatos, hiteles tájékoztatás.

Végre hasznos lesz az okosóra?
Az app nemcsak a betegségben szenvedőknek, de az egészséges embereknek is hasznos. Egyre többen használnak mindenféle fitneszpántokat és okosórákat, hogy a megtett lépéseket, a pulzust mérjék, monitorozzák az alvást, illetve sportolás közben figyeljék értékeiket, teljesítményüket. Ugyanezen adatokat a naplóban a testtömeggel, vérnyomással, vércukorszinttel, a táplálkozással és gyógyszerezéssel kapcsolatos információkkal együtt lehet vezetni. Az app pedig heti és havi kiértékelést készít, visszajelzést ad. Így sokkal könnyebb egy egészségtervet kidolgozni: legyen szó diétáról, sportolásról, vagy például az olyan népbetegségek kezeléséről, mint a magas vérnyomás és cukorbetegség. A cél az, hogy az adatokat az ügyfélkapun keresztül az orvossal is meg lehessen majd osztani. Így a gyógyszerszedés, illetve a szenzorok által naponta mért adatok felhasználhatóak lesznek, ha például kórházba kerülünk, lebetegszünk, és konzultálni kell az orvossal, mentőssel.

Jövőre indul a csodakártya is
Ez a jövőre startoló e-kártyával még egyszerűbbé válhat, hiszen egyebek közt a tb-kártya is egyazon okmányba sűrűsödik majd. Az igazolványokat egységesítő okirat külön panelen fogja tárolni a korábban személyi igazolványon, útlevélen, adókártyán és tb-kártyán lévő adatokat. Így gyakorlatilag a változás annyi lesz, hogy ezeket egyetlen „csodakártyába” tömörítik bele a kényelem érdekében. Ha pedig ehhez egy egészségapp is tartozik, akkor például maga a felhasználó is látja majd, hogy a János-kórházban milyen értékeket adott a vérvétel.

Itt a legközelebbi rendelő!
A szolgáltatáskereső – bárhol is vagyunk Magyarországon – egy térképen megmutatja, hol van a legközelebbi patika vagy orvosi rendelő. A cím mellett az adatbázis tartalmazza a telefonszámokat és e-mail címeket is.

Az app első körben csak kiegészíti az orvos-beteg kapcsolatot, a hosszú távú cél azonban az, hogy például egy vérnyomásmérés miatt ne kelljen egy héten keresztül mindennap sokat utazni és várakozni, hanem a művelet otthon is végrehajtható legyen. Az app által az ügyfélkapun keresztül pedig az orvoshoz is eljut minden adat. Ezzel nemcsak időt, de pénzt is spórolunk.

A neten keresünk rá
A magyar lakosság, hasonlóan a nemzetközi trendekhez, már jelenleg is az internetet használja információforrásként. Megnézni egy orvost, kikeresni a telefonszámát, utánanézni, hogy melyik szakembert válasszuk, mit jelenthetnek az adott tünetek, mit takarnak a különböző betegségek, hogy lehet őket kezelni: a lista végtelen.
Az appban elérhető tudásbázisban nemcsak betegségkalauz és gyógyszeradatbázis lesz, de betegjogi tájékoztatók, szűrési kampányokról szóló és egyéb tájékoztató leírások, térképek. A mobil kamerájával mi magunk is beszkennelhetünk dokumentumokat, illetve beolvashatjuk például egy gyógyszeresdoboz kódját.

A jövőben külső hírforrásokat is rendelhetünk hozzá, ha szeretjük például egy hírportál cikkeit vagy egy blog bejegyzéseit olvasgatni.

Egy helyen az egész család
A család funkció által több felhasználót is megadhatunk az appon belül, így például a gyerekek vagy idősebb rokonaink adatait is vezethetjük benne. Így elég, ha csak egy okostelefont használó van a családban, a nagymamának nem feltétlenül kell megtanulnia, mi is ez az app, és hogyan működik.

A személyes adatok védelme már az e-kártya kapcsán is felvetődött, így a MeNTA app miatt is jogosan merül fel, hogy az összes egészségügyi adatunk, kórelőzményünk mennyire van biztonságban? Mint a fejlesztők közölték: ezen információkat a jelenleg hatályos, szigorú adatvédelmi irányelvek betartásával tárolják és kezelik, hiszen a központi szolgáltatásokkal is össze kívánják majd kötni az appot.

Az ingyenes alkalmazás mind Androidra, mind iOS-re hamarosan elérhető válik…”

Forrás:
Egy magyar app lesz az orvos jobbkeze; Origo.hu; 2015. november 29.
Menta (Mobil EgészségNapló és Tájékoztató Alkalmazás)