Skip to main content
közigazgatási informatikatörvények, határozatok

Elektronikus eljárás keretében hatékonyabban ellenőrizhetik jövőre az őstermelőket

Szerző: 2015. december 6.No Comments

„A kormányoldalon megjelent rendelettervezet célja az egyszerűsített adminisztráció mellett a gazdaság fehérítése. A hatóságok ellenőrzési jogkörének bővítésével eredményesebben fel lehet lépni az álőstermelőkkel szemben, a visszaélések csökkentése pedig a tisztességes gazdálkodók piaci lehetőségeit is javíthatják.

Kártyaalapú, elektronikus eljárás keretében igényelhető őstermelői igazolvány bevezetését tervezi a szaktárca. Az új eljárásrend feltételeit megteremtő jogszabálytervezetet már elkészítette a Földművelésügyi Minisztérium. Az elektronikus rendszer és a kártyaalapú őstermelői igazolvány gondolata ugyanakkor nem ma született meg. A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló kormányrendelet 2012-es felülvizsgálatakor már megfogalmazta a kormány ezt a célt, azonban mindmáig nem sikerült megvalósítania. Az új forma bevezetését indokolja az is, hogy az idei év végén a 380 ezer őstermelőből mintegy 250 ezer főnek lejár az igazolványa, ezért nekik mindenképpen új igazolványt kell kiadni 2016. január elsejétől.

A jogszabálytervezet hatásvizsgálata szerint a kártyaalapú rendszer legnagyobb előnye, hogy az őstermelők az eddigiekhez képest gyorsabban intézhetik az ügyeiket. Mivel minden adatot elektronikus felületen kezelnek majd, az így rögzített adatok a későbbiek során újra felhasználhatók lesznek. A felügyeletért felelős Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezekből egy önálló adatbázist készít, az őstermelői információs rendszer pedig a tervek szerint a jövő év nyarától mindenki számára elérhetővé válik.

Az őstermelői igazolványokat 2014 januárja óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK) tartozó falugazdász-hálózat kezeli. Ha a kormány elfogadja a jogszabályt, akkor a jövő év elejétől a NAK már az új őstermelői kártyát adhatja ki. Az új rendszer pénzügyi fedezete a rendelettervezet szerint adott, a költségeket a NAK 2015-ös és 2016-os költségvetéséből fedezik majd. A kamara és a szaktárca között kötött támogatási szerződésben elkülönítették a szükséges összeget.

Az 1996-ban készült kormányrendelet helyébe lépő tervezet célja az átlátható, egységes szabályozás mellett a gazdaság fehérítése. Ennek érdekében az őstermelői termékek értékesítésére, a tevékenység ellenőrzésére vonatkozó szabályokat is pontosították. Eszerint a megyei kormányhivatalok abban az esetben is visszavonhatják az igazolványt, ha olyan terméket értékesít az őstermelő, amelyet előzetesen nem jelentett be. E drasztikus lépéshez folyamodhat a hatóság akkor is, ha az ellenőrzéskor kiderül, a mezőgazdasági termelő adatai eltérnek az őstermelői nyilvántartásban szereplőktől, vagy ha a nyilvántartásban szereplő, vagy a gazdaság adataiból reálisan adódó mennyiségnél 10 százalékkal több árut ad el a kártya tulajdonosa. Ezek alapján a jogkövető őstermelők a tisztább versenyhelyzet eredményeként előnyösebb helyzetbe kerülnek, a nem valós őstermelői tevékenységet folytatók pedig kikerülnek a rendszerből.

Az őstermelői rendszert szigorító tervezet várhatóan a fogyasztói bizalmat is növeli majd. A korábbi években ugyanis több esetben is kiderült, hogy álőstermelők visszaéltek az igazolvánnyal, saját megtermelt áru helyett vásárolt, esetenként külföldi terméket értékesítettek. A Nébih idén április végén indított ellenőrzés-sorozatán összesen 17 őstermelőről derült ki, hogy érvénytelen igazolvánnyal árult a piacon, 18 alkalommal hiánypótlásra kellett felszólítani az érintetteket, míg három esetben az igazolványt is visszavonta a hatóság.”

Forrás:
Hatékonyabban ellenőrizhetik jövőre az őstermelőket; Köpöncei Csilla; Magyar Idők; 2015. december 4.
A Kormány …/2015. (…) Korm. rendelete; Földművelésügyi Minisztérium; 2015. december 1.