Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Jövőre kategorizálja az adóalanyokat a NAV

Szerző: 2015. december 8.No Comments

„Csak a Cégbíróságon bejegyzett vállalkozás lehet minősített, azaz megbízható adózó. Az egyéni vállalkozók egy semleges kategóriába kerülnek – mondta a jövő évtől várható adózói kategorizálásról a Mazars adópartnere. Szmicsek Sándor hozzátette: a megbízható kategória előnyökkel, például kevesebb bírsággal jár, ezért feltehetően minden vállalat igyekezni fog, hogy ezt a státuszt megtartsa.

„A megbízható státusz kézzelfogható előnyökkel fog járni. Egyrészt a bírságok, az eljárási idők csökkennek, ami különösen az áfánál óriási cashflow-problémát szokott jelenteni, ha 75 vagy 45 napon térít vissza az adóhatóság egy visszaigényelt adót. Nem mindegy az sem, hogy bírságok mérséklődnek vagy éppen duplázódnak, ahogy a kockázatos adóalanyoknál történik” – mondta a Mazars adópartnere.

Szmicsek Sándor hozzátette, hogy a megbízható státuszt csak Cégbíróságon bejegyzett adóalanyok kaphatják meg, ezért a harmaduk, az egyéni vállalkozók helyből kiesnek, ők sem kockázatos, sem megbízható státuszt nem kaphatnak. Maradnak a Cégbíróságon bejegyzett egyéni cégek, kft-k, bt-k. Ez így mindenkinek megfelelő lesz, mert az adóhatóság a megbízható státuszúaknak lényegesen rövidebb vizsgálati időszakokat ír elő és alacsonyabb bírságtételeket. Érzékelhetően kedvezőbb elbírálásban részesülnek a megbízható státuszúak, aki valaha is részt vett adóellenőrzésen, tudja, nem mindegy, mennyi ideig vizsgálja a hatóság az alanyt.

A rendszer 2016-tól indul, az első negyedévet vizsgálja az adóhatóság, tehát a másodiktól dől el és lehet kérni a megbízható státuszt, illetve akkortól jár a kockázatos besorolás is. Ugyanakkor vannak olyan feltételek, amelyek a múltra nyúlnak vissza. Három éve működő cég lehet csak megbízható státuszú, és tíz szempontból álló elemzést végez az adóhatóság. Lényeg, hogy ne legyen nagyösszegű, minősített adóhiánya, mert az kizáró tényező, ahogy az is, ha valaki szerepel az adóhatóság listáin, ahhoz magánszemélyeknek 10 millió, vállalkozások esetén 100 millió forintos meg nem fizetett adónak „kell” lennie – hangsúlyozta a Mazars adópartnere.”

Forrás:
Jövőre kategorizálja az adóalanyokat a NAV; InfoRádió; 2015. december 7.